Hopp til innhold

Flere nordmenn er tidligere tatt for overgrep i Gambia

Søndag ble en tidligere overgrepsdømt nordmann arrestert, mistenkt for å ha misbrukt små barn i Gambia. Det er ikke første gang en nordmann blir tatt for slike forhold i det vest-afrikanske landet.

Gambia innførte nye regler for å håndtere sex-turisme i landet

Gambia innførte i 2004 nye regler som skulle bremse utviklingen omkring sex-turismen til landet. Regjeringens «Tourism Offences Act» henger på en tavle i Bakau.

Foto: NIC BOTHMA / EPA

Søndag kveld ble en nordmann funnet med seks smågutter på hotellrommet sitt i Gambia. Han er nå arrestert, mistenkt for seksuelle overgrep mot barn.

Mannen er tidligere dømt for overgrep her hjemme.

Les: Nordmann pågripen for overgrep mot born i Gambia

Det er ikke første gang en nordmann pågripes for overgrep på barn utenfor Norge.

– Et økende problem

Tidligere politioverbetjent i Kripos, Håvard Aksnes, uttalte i 2004 at pedofile gjerne beveger seg hvor risikoen for å bli tatt er minst, hvor prisen er lavest og tilgangen på barn er best.

Samme år kom rapporten fra UNICEF som fastslo at seksuelle overgrep av barn i nettopp Gambia er et økende problem.

100 000 til Gambia

Europeiske sex-turister har vendt seg til det vest-afrikanske landet etter at myndighetene ved andre utsatte områder som Thailand og Filippinene har gjennomført store kampanjer for å fjerne pedofile fra turistgruppene sine.

Da rapporten fra UNICEF kom reiste rundt 100 000 turister, hovedsaklig fra Storbritannia, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederland og Tyskland, til Gambia. Ikke alle hadde ærlige hensikter.

Gambiske myndigheter varslet at de ville skjerpe kontrollen med de tilreisende turistene etter funnene.

Slo alarm om mistenkelige forhold

I 2003 slo norske turister alarm om noe de syntes kunne minne om overgrep ved et hotell i Bakau i Gambia.

Fire år senere, på våren 2007, ble en lærer fra Oslo dømt til to år og ni måneder fengsel for å ha misbrukt en 12 år gammel gutt. 58-åringen skal ha forgrepet seg på gutten i flere år, etter å ha opparbeidet seg god kontakt med guttens far.

Etter hvert kom det fram at mannen, i løpet av sine Gambia-ferier skal ha misbrukt gutten opp til tre ganger på ett døgn.

Dømt, så frikjent, så dømt

Guttens far har uttalt i retten at han stolte på Oslo-mannen fordi han var lærer. 12-åringen ble til og med tatt ut av skolen for å være med 58-åringen, fordi han angivelig skal ha lært så mye av å være sammen med nordmannen.

Saken er den første hvor en nordmann er tiltalt her hjemme for overgrep begått i et afrikansk land. Han ble føst dømt til tre og et halvt års fengsel i Oslo tingrett i 2005, men ble frikjent i Borgarting lagmannsrett året etter.

De juridiske dommerne mente imidlertid frifinnelsen var uriktig og satte kjennelsen til side. I 2007 ble han derfor på ny dømt av en enstemmig lagmannsrett.

Fengslet i Gambia i fjor

I mars i fjor ble en ny nordmann dømt til ett års fengsel i Gambia etter å ha tatt bilder av nakne kvinner og barn.

Ei 15 år gammel jente har forklart at nordmannen forgrep seg mot henne og tok nakenbilder av henne. Mannen har sagt seg skyldig i å ha tatt de pornografiske bildene, men nekter for å ha forgrepet seg på jenta.

Les mer: Nordmann fengslet i Gambia

Kjøpte sex av gutt i Kambodsja

Sexturisme er et stort problem, også i Asia.

Senest i høst ble en 64 år gammel nordmann dømt til ubetinget fengsel i ett og et halvt år for å ha kjøpt sex av en da 14 år gammel gutt i Kambodsja.

Les: Nordmann fengslet i Kambodsja

I august ble også en 60 år gammel nordmann arrestert i Pattaya etter å ha blitt oppdaget i samvær med en mindreårig jente, ifølge den thailandske organisasjonen Heart of the Street som driver kampanjer mot seksuell utnyttelse av barn i Thailand.

SISTE NYTT

Siste nytt