Hopp til innhold

Flere nordmenn skadet etter jordskjelv på Kos

OSLO/RHODOS (NRK): En norsk mann ble hardt skadet i nattas jordskjelv, bekrefter UD. Et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader.

Reporter Heidi Odde Karstensen rapporter fra den greske ferieøya Rhodos, hvor sykehuset står i beredskap for å ta i mot skadde etter jordskjelvet.

Reporter Heidi Odde Karstensen rapporterer fra den greske ferieøya Rhodos, hvor sykehuset står i beredskap for å ta i mot skadde etter jordskjelvet.

– Sykehuset på Rhodos er i beredskap i tilfelle det kan bli aktuelt å ta imot skadede hit, forteller NRKs reporter Heidi Odde Karstensen, som er på Rhodos.

– De som er hardest skadd etter skjelvet er fraktet til Heraklion på Kreta, forteller hun.

Det er ikke meldt om noen skadede på Rhodos.

Nordmann alvorlig skadet

Flere hundre mennesker er skadd etter flere jordskjelv i Egeerhavet mellom Tyrkia og Hellas i natt. Den tyrkiske helseministeren opplyser til nyhetsbyrået AFP at bare i Bodrum i Tyrkia er rundt 360 mennesker skadet.

En svensk og en tyrkisk turist omkom i nattens jordskjelv, bekrefter greske myndigheter.

Nordmenn i området forteller om store ødeleggelser.

En norsk mann er alvorlig skadd i jordskjelvet, opplyser UD.

– Vi har fått melding om at en norsk mann ble alvorlig skadd som følge av jordskjelvet på øya Kos. Han blir fløyet til sykehus for behandling. Utenrikstjenesten har vært i kontakt med pårørende og følger hans situasjon, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB fredag.

Reiseselskapet TUI, som har flere hundre gjester i de berørte områdene, sier til NRK at noen av deres gjester har fått lettere skader.

– Noen har fått et kutt i hånda og lignende. Men ingen er alvorlig skadet, sier kommunikasjonsanvarlig i TUI, Nora Aspengren til NRK.

NRK har også vært i kontakt med reiseselskapene Apollo og Ving, som forteller at de ikke har fått noen meldinger om at noen av deres gjester har blitt skadet av jordskjelvet.

1269 nordmenn befinner seg nå på Kos, i følge tall fra de tre største reiseselskapene. I tillegg har mange nordmenn reist med rutefly til øya.

Utenriksdepartementet har ikke informasjon om at det skal være nordmenn blant de omkomne etter jordskjelvet.

Nordmenn i området oppfordres til å ta direkte kontakt med sine pårørende hjemme.

– Våknet av at huset ristet

Hilde Hammerset Torsheim fra Førde var tett på jordskjelvet som rammet Kos i natt.

– Vi våknet av at hele hotellet rista og at ting ramla ned fra veggene. Det var masse spetakkel og alle sprang ut, forteller Hilde Hammerset Torsheim .

Senter mellom Bodrum og Kos

Skjelvet kom en halvtime etter midnatt norsk tid, og kunne merkes både i Tyrkia og på flere greske ferieøyer.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet til 6,7. Episenteret ligger rundt 10,3 kilometer sør for den tyrkiske byen Bodrum og 16 kilometer fra den greske øya Kos. Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Så langt er det denne øya som bekrefter mest ødeleggelse.

Mer enn 20 etterskjelv har blitt registrert.

Knuste bygninger etter jordskjelv på Kos i Hellas

Mangel eldre bygninger har kollapset på Kos.

Foto: Kalymnos-news.gr via AP
Jordskjelv Kos

SISTE NYTT

Siste nytt