Hopp til innhold

Flere land forbyr Boeing-fly i sitt luftrom

Luftfartsmyndighetene i Storbritannia, Singapore, Malaysia og Australia forbyr fly av typen Boeing 737 MAX i luftrommet sitt. Flyprodusenten sier de vil oppgradere flyets datasystemer i løpet av få uker.

MAX 8-fly fra SilkAir i Singapore

Dette MAX 8-flyet fra SilkAir blir foreløpig stående på flyplassen i Singapore.

Foto: Wong Maye-e / AP

– Beslutningen vil bli revurdert så fort det foreligger annen relevant informasjon, heter det fra luftfartsmyndighetene i Singapore, som forbyr alle fly i MAX-serien.

Også Storbritannia, Australia og Malaysia innfører innstramminger, men kun for MAX 8-flyet.

– Dette er en midlertidig suspensjon mens vi avventer mer informasjon om sikkerhetsrisikoen ved fortsatt å fly Boeing 737 MAX 8 til og fra Australia, sier direktør Shane Carmody i det australske luftfartstilsynet i en uttalelse.

To ulykker

Søndag døde 157 passasjerer og besetningsmedlemmer da Ethiopian Airlines' rutefly Boeing 737 MAX 8 til Nairobi styrtet bare minutter etter avgang. I oktober i fjor døde 189 mennesker da samme type fly operert av Lion Air styrtet i Indonesia. Også dette var et 737 MAX 8-fly.

Eksperter sier det er flere likheter mellom de to flystyrtene.

Stadig flere land og flyselskaper setter den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 MAX 8 på bakken, men amerikanske luftfartsmyndigheter avventer.

Norwegian, som har 18 fly av denne typen, lar alle sine 737 MAX 8-maskiner fly som normalt.

Boeing avviser sammenheng

Sent mandag opplyste den amerikanske flyprodusenten at flytypens software skal oppgraderes i løpet av få uker, melder Reuters. Erklæringen kom få timer etter at amerikanske luftfartsmyndigheter hadde sagt at man ville kreve endringer i flyets datasystemer innen begynnelsen av april. Myndighetene krever imidlertid ikke at flyene settes på bakken i denne omgang.

Boeing 737 MAX 8

Flyprodusenten avviser at det er noen sammenheng mellom data-oppgraderingen og flyulykken i Kenya.

Foto: David Ryder / Reuters

Boeing avviser at det er noen sammenheng søndagens ulykke og oppgraderingen, samtidig som det uttrykkes medfølelse overfor de omkomnes pårørende.

De har sendt egne eksperter for å bistå i granskingen i Etiopia.

– Etterforskningen er i en tidlig fase, men basert på det vi vet akkurat nå, har vi ingen grunn til å gi ut nye retningslinjer for våre operatører, sier selskapet i en uttalelse.

Mange forbud

Både Kina, Sør-Korea, Indonesia og Etiopia har besluttet å sette sine MAX 8-fly på bakken, men grepene i Singapore er enda mer drastiske. Forbudet gjelder mot alle varianter av 737 MAX, og ikke bare MAX 8. I tillegg rammer forbudet alle verdens 737 MAX-fly som skal inn eller ut av landet – ikke bare singaporske fly.

Blant flyselskapene som har besluttet å sette sine MAX 8-fly på bakken, er brasilianske Gol Airlines, Aeromexico, Ethiopian Airlines, karibiske Cayman Airways, meksikanske Aeromexico, sørafrikanske Comair og marokkanske Royal Air.

Redningsarbeid etter flyulykken

Redningsarbeid etter flyulykken i Etiopia. Boeing og amerikanske luftfartsmyndigheter har sendt egne eksperter til landet.

Foto: Mulugeta Ayene / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.