Asiatiske land evakuerer sine borgere fra Kirgisistan

Myndighetene i flere asiatiske land evakuerer sine borgere fra Kirgisistan etter flere dager med voldelige sammenstøt.

Evakuerer fra Kirgisistan

Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi tar imot studentene som ble evakuert fra Kirgisistan i dag.

Foto: Anjum Naveed / Ap

Både Kina, India, Pakistan og Sør-Korea organiserer nå flyreiser for å evakuere sine borgere som bor og jobber i den sørlige delen av Kirgisistan.

Det norske utenriksdepartementet sier de ikke har fått meldinger om at det oppholder seg nordmenn i de berørte områdene.

Ifølge de nyeste opplysningene har over 170 personer mista livet i sammenstøtene, mens 1800 personer er skadd.

Fly går skytteltrafikk

Kina er ett av landene som velger å evakuere sine borgere fra det krigsherja landet.

To passasjerfly med til sammen 196 kinesiske statsborgere landa tirsdag i byen Urumqi, som er hovedstad i den kinesiske regionen Xinjiang, opplyser det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge AFP.

Et tredje fly skal være på vei til byen Osj, som ligger sør i Kirgisistan, for å hente hjem flere kinesiske statsborgere, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Osj er blant byene som er verst ramma av sammenstøtene. Om lag 600 kinesere som bor i byen har bedt om å bli evakuert, ifølge Xinhua.

Den kinesiske dagsavisa China Daily skriver at det bor rundt 7000 kinesere i Osj. De fleste av dem er forretningsfolk, men det er også mange bygningsarbeidere i byen.

Hittil er det ikke meldt at noen kinesere er drept i urolighetene. Kinesiske myndigheter har bedt sine borgere om å holde seg innenførs etter at flere kinesiskeide bedrifter har blitt plyndra de siste dagene.

Samtidig sier det kinesiske utenriksdepartementet at Kina håper på fred og stabilitet i Kirgisistan.

– Kina håper menneskene i Kirgisistan vil overvinne vanskelighetene de møter og at det blir fred, stabilitet og positiv utvikling i landet, sier departementes talsmann, Qin Gang, til China Daily

130 pakistanere evakuert

Pakistan henta hjem mer enn 130 pakistanere fra Kirgisistan tirsdag, og sendte umiddelbart det samme militærflyet tilbake for å hente flere.

Det pakistanske utenriksdepartementets talsmann, Abdul Basit, forteller til AFP at til sammen 134 pakistanere har kommet velberga hjem til Pakistan med det første flyet, og at det er forventa at like mange vil komme hjem med neste fly.

– En død pakistansk student som ble drept under sammenstøtene i Osj vil også være om bord på det andre flyet, forteller en offentlig tjenestemann til AFP.

Mellom 1200 og 1500 pakistanere oppholder seg i Kirgisistan. De fleste av dem skal være studenter.

India evakuerer til Bishkek

Indiske myndigheter sier tirsdag at de har evakuert alle indiske statsborgere som bor i Sør-Kirgisistan.

– Om lag 116 indere, stort sett studenter, har blitt frakta fra byene Osj og Jalalabad til den relativt stabile hovedstaden Bishkek. De vil bli frakta hjem til India i løpet av de neste dagene, opplyser det indiske utenriksdepartementet til AFP.

I ei pressemelding står det at evakueringa har skjedd i samarbeid med kirgisiske myndigheter.

Ifølge AFP har også Sør-Korea evakuert 74 av landets borgere fra Osj ved hjelp av et passasjerfly. Men det sør-koreanske utenriksdepartementet opplyser at tre sør-koreanere valgte å bli igjen i byen etter eget ønske.

Det er også mange japanske statsborgere i Kirgisistan. Storparten oppholder seg i hovedstaden Bishkek, men ifølge utenriksdepartementet i Japan er det ingen planer om å evakuere dem.

Ingen nordmenn i området

Det norske utenriksdepartementet har ikke fått melding om at noen nordmenn oppholder seg i Kirgisistan. Men på bakgrunn av sikkerhetssituasjonen i landet fraråder departementet reiser til Kirgisistan hvis de ikke er strengt nødvendige.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til landet oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Astana for oppdatert informasjon og registrering.

SISTE NYTT

Siste nytt