NRK Meny
Normal

Flere kvinner reddet fra Boko Haram

Den nigerianske hæren melder at den har reddet 234 kvinner og jenter fra terrorgruppen Boko Haram. Til sammen har mer enn 677 kvinner blitt frigitt fra terroristene denne uken.

En soldat snakker med kvinner og barn som er reddet fra Boko Haram

Dette bildet fra tidligere i uken viser en soldat som snakker med kvinner og barn som er satt fri fra Boko Haram. I dag kunngjør hæren at flere er reddet fra terroristene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det var hovedkvarteret for forsvaret i Nigeria som i natt rapporterte at enda en gruppe kvinner og barn, 234 personer, ble reddet fra Boko Haram på torsdag. Tallet over frigitte kvinner er dermed oppe i over 677 denne uken, melder Ap.

Laster Twitter-innhold

Redningsaksjonen skjedde da hæren sendte ut bakkestyrker nordøst i landet, etter uker med luftangrep på Sambisa-skogen.

Samme dag sa avtroppende president, Goodluck Jonathan, at denne skogen er terrorgruppens siste høyborg, og at han «vil overlevere et Nigeria som helt og holdent er rensket for tilfluktssteder for terroristene».

Mens de fleste skal være i god helse, har flere av barna oransje hår, noe som er et typisk tegn på alvorlig feilernæring, skriver Ap.

Noen av kvinnene skal være gravide.

En rådgiver, som har hjulpet flere som har sluppet fri fra Boko Haram, sier til nyhetsbyrået, at måneder i fangenskap og tvungne ekteskap, har ført til at noen av dem identifiserer seg med den ekstremistiske ideologien til terroristene.

– Siste høyborg

Akkurat hvor mange kvinner og barn Boko Haram har bortført i løpet av sine aksjoner de siste seks årene, er ikke kjent. Den nigerianske hæren har kun rapportert om kvinner som er reddet.

Det er heller ikke klart om studentene som ble bortført fra en internatskole i Chibok for ett år siden, er blant kvinnene som nå er frigitt. En hel verden reagerte på massebortføringen av de 276 kvinnelige studentene.

Laster Twitter-innhold

Om alle kvinnene som er reddet fra Boko Haram, faktisk er gisler, eller om noen av dem frivillig har slått seg sammen med terroristene, eventuelt er familiemedlemmer, er heller ikke brakt på det rene.

Ifølge den nigerianske hæren er medisinsk personell og etterretning nå i kontakt med kvinnene for å avklare deres identiteter. Talspersonen Sani Usman sier at de fleste av dem er traumatisert.

Ap har meldt at noen kvinner skjøt på redningsmennene, og ble drept, da Boko Haram brukte dem som menneskelige skjold i forsøket på å holde hæren unna.

Flernasjonal styrke

Samtidig fortsetter terrorgruppen å angripe isolerte steder, også over grensen til andre land.

Nigerias militære har, fremtil nylig, i stor grad mislykkes i kampen mot terroristene, men har fått ny kraft med flere våpen og nye kamphelikoptre.

En flernasjonal styrke, som består av Nigeria og nabolandene, ble utplassert i slutten av januar, og har klart å overta flere byer og landsbyer som Boko Haram har erklært som del av sitt islamistiske kalifat.

Boko Haram begynte bortføringene etter at Nigeria pågrep terroristledernes koner og barn. Disse ble senere satt fri, under mislykkede fredsforhandlinger i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt