Flere kraftige jordskjelv nær vulkan med utbrudd på Hawaii

To større jordskjelv rammet Hawaiis største øy klokka 12.30 lokal tid nær området hvor vulkanutbrudd har tvunget flere tusen innbyggere til å evakuere.

Video av vulkanutbrudd. Fotograf Jeremiah Osuna

GÅR MOT BEBYGGELSEN: En dronevideo tatt fredag viser lava som kommer ut av en sprekk i et bebygd område på Hawaii.

Ifølge Hawaii County Civil Defense hadde skjelvene styrke på henholdsvis 5,4 og 6,9. Det første skjelvet var sentrert nær sørstaten av den aktive Kilauea-vulkanen, skriver AP. Det andre jordskjelvet traff rundt 15 kilometer sørvest for det første.

– Det er nesten nøyaktig samme sted som det dødelige jordskjelvet i 1975, skriver det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) på Twitter.

Skjelvet på 6,9 er det kraftigste jordskjelvet på Hawaii på 40 år.

Ingen av skjelvene har ført til at USGS og US Pacific Tsunami Warning Centre har utstedt tsunamivarsel. Men ifølge CBS kjentes rystelsene over hele Hawaiis hovedøy, fra Hilo til Kona og så langt unna som til Oahu.

To større jordskjelv rammet Hawaiis største øy klokka 12.30 lokal tid nær området hvor vulkanutbrudd har tvunget flere tusen innbyggere til å evakuere.

SE VIDEO: Vulkanutbrudd har tvunget flere tusen innbyggere til å evakuere på Hawaii.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at skjelvene skal ha ført til store skader. Talsperson for Hawaii county, Janet Snyder, sier til AP at det foreløpig ikke er gjort noen skadevurdering.

Ifølge USGS-seismolog Jana Pursley har det vært 119 jordskjelv på Hawaiis største øy de siste 24 timene, skriver CNN.

Vulkanutbrudd

For kort tid siden meldte det hawaianske vulkanobservatoriet at en ny sprekk i Kilauea-vulkanens riftsone har åpnet seg. Det betyr at det er fire aktive vulkanske sprekker i området, skriver CNN.

10.000 mennesker ble fredag bedt om å evakuere fra hjemmene sine på Hawaii, etter et utbrudd fra en del av Kilauea-vulkanen. 1.700 mennesker fikk pålegg av myndighetene om å evakuere.

Jordskjelv Hawaii

JORDSKJELV: Dette kartet fra USGS viser alle jordskjelvene i området de siste 24 timene. Den største oransje sirkelen er skjelvet med en styrke på 6,9.

Foto: USGS

Ifølge senator Russel Ruderman er to hus brent ned som følge av utbruddet.

Under utbruddet kom det lava og damp fra en sprekk i nærheten av bebyggelse ved østkysten av den største øya på Hawaii, i et område som blir kalt Leilani Estates.

Sprekken blir anslått til å være 200 meter lang. Fra områder i sprekken er det mulig å se at lava blir kastet flere meter opp i luften.

Hawaii

Kilauea-vulkanen er en av verdens mest aktive vulkaner. Etter flere dager med jordskjelv rammet vulkanutbruddet like ved byen Pahoa på Hawaiis hovedøy torsdag.

Foto: U.s. Geolgogical Survey Via Ap / AP
Vulkanutbrudd på øya Hawaii
Foto: Google Map

SISTE NYTT

Siste nytt