Flere indiske kvinner skaffer seg våpen og lærer selvforsvar

Det holder ikke lenger med pepperspray – flere kvinner i India søker om å få bære våpen i kjølvannet av den brutale gjengvoldtekten i New Dehli.

Indiske kvinner selvforsvar

Indiske kvinner og barn deltar på selvforsvarskurs i Bhopal i delstaten Madhya Pradesh, i India. Etter den brutale gjengvoldtekten 16. desember der en kvinne døde av skadene hun fikk, har myndighetene i delstaten besluttet å tilby kvinner og jenter gratis opplæring i selvforsvar.

Foto: SANJEEV GUPTA / Epa

En følelse av uttrygghet preger den kvinnelige befolkningen i deler av India. I kjølvannet av den brutale gjengvoldtekten som fant sted på en buss i hovedstaden New Dehli 16. desember, har tusenvis av kvinner kontaktet politiet med spørsmål knyttet til våpenlisens.

Voldtekter registreres hver 18. time i New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall, og det er spesielt kvinner i denne byen som vil ty til våpen for å forsvare seg. 274 kvinner har siden gjengvoldtekten levert søknader om våpentillatelse.

– Søkerne inkluderer ikke bare den gjennomsnittlige arbeiderkvinnen, men også unge studenter som har lang vei til skolen. Mange ønsker å finne ut mer om fremgangsmåten for å skaffe seg våpen, sier en politimann til The Times of India.

Tør ikke ferdes på offentlig transport

Men det er ikke så enkelt som å henvende seg til politistasjonen for å få tillatelse til å bære våpen i India. Mange tyr til det svarte markedet.

Av 40 millioner skytevåpen blant indiske sivile, er bare 6 millioner registrert. Kun de som etter politiets vurdering er under «konstant livsfare» kan få tillatelse til å bære våpen.

– Kvinner har argumentert med at det ikke er trygt å ferdes på kollektiv transport i byen og at de ikke vil ta noen sjanser. Da vi fortalte dem at dette ikke var en god nok grunn, spurte de blant annet om vi kunne skrive under på at deres døtre var trygge i New Dehli, sier polititalsmannen.

Av de rundt 800 søknadene på våpenlisens fra kvinner de siste årene, har kun et dusin søknader blitt godkjent av New Dehli-politiet. Ifølge den nasjonale organisasjonen for våpenrettigheter i India blir kvinner diskriminert når de lovlig forsøker å skaffe seg våpen.

– Faktumet er at når selv foreldre ønsker å gi døtrene sine våpen, viser det at de lever i konstant frykt, sier en talsmann for organisasjonen.

Melder seg på selvforsvarskurs

Gjengvoldekten førte til voldsomme protester i New Dehli og flere andre byer i India før jul. Regjeringen ble anklaget for å ikke ta vold mot kvinner på alvor. Den voldtatte kvinnen døde på et sykehus i Singapore 28. desember og hendelsen har fått en enorm mediedekning.

En uke etter gjengvoldtekten forsikret Indias statsminister Manmohan Singh indiske kvinner om at de har myndighetenes beskyttelse, men han sliter med å bli trodd.

– Jeg forsikrer at jeg vil gjennomføre alle nødvendige tiltak for å ivareta sikkerheten til alle kvinnene i landet, sa statsministeren.

I New Dehli har tar mange kvinner saken i egne hender og melder seg på selvforsvarskurs.

Tjue prosent flere kvinner enn i fjor på samme tid, har meldt seg på kampsport-kurs i hovedstaden. På landsbasis har flere tusen kvinner meldt seg på ulike selvforsvarskurs.

Mange kvinner går ikke lenger ut døren uten pepperspray.

– Jeg har sagt til min mor at jeg trenger pepperspray fordi det er ikke trygt å gå ut, sier en indisk kvinne til BBC.

– Hvis politikerne selv hadde stått utenfor sine hus uten noen form for sikkerhet rundt seg, ville de følt hvordan vi har det hver eneste dag, sier kvinnen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.