Flere hundre ikke gjort rede for – ferjebrannen under kontroll

150 personer er reddet fra ferjen Norman Atlantics som brant søndag formiddag utenfor den greske øya Korfu. Tøffe værforhold gjør redningsarbeidet vanskelig, og fortsatt venter over 200 mennesker på bli reddet.

Ferja Norman Atlantic begynte å brenne utenfor den greske øya Korfu søndag morgen.

Videobilder fra den italienske kystvakta, sendt ut av TV-kanalen RAI, viser det brennende skipet søndag ettermiddag.

I løpet av dagen har flere fartøyer ankommet havaristen for å delta i redningsarbeidet ved den italienske ferjen som begynte å brenne like nord for Korfu i morgentimene søndag.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at brannen på ferja er under kontroll, men ikke slukket. Den er begrenset til ett passasjerdekk. Avisen siterer hovedredningssentralen i Roma, som melder at kapteinenen bekrefter dette.

Brannen oppsto på bildekket, og spredte seg deretter raskt, opplyste den private TV-stasjonen Mega like før klokken seks lokal tid (fem norsk tid). Det var da 478 mennesker og rundt 200 kjøretøy om bord, ifølge den greske kystvakten.

Dårlig vær

Et helikopter og to redningsfartøyer ble raskt sendt til havaristen, og evakueringen av ferjen kom i gang like etter klokken åtte norsk tid, opplyser greske myndigheter ifølge nyhetsbyrået AFP. Nyhetsbyrået Reuters melder noe senere at totalt sju skip og flere redningshelikoptre er involvert i redningsoperasjonen.

Men vanskelige værforhold gjør redningsarbeidet vanskelig. Det har blitt målt vindkast i området på opp mot 88 kilometer i timen, og ved 12.30-tiden søndag ettermiddag er bare rundt av 150 av de nesten 500 som var om bord gjort rede for.

Greske myndigheter uttaler at 268 av passasjerene på den brennende ferja er grekere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ferjebrann utenfor Korfu

Dette bildet, tatt fra et nærliggende skip søndag ettermiddag, viser kraftig røyk som kommer fra ferja Norman Atlantics.

Foto: Ap

– En av de vanskeligste vi har opplevd

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal mellom 130 og 150 personer ha kommet seg vekk fra ferja, og over i livbåter.

Opplysningene om hvor mange som er reddet er imidlertid sprikende. Den greske kystvakta opplyste søndag morgen at 56 mennesker hadde blitt reddet.

Miltiades Varvisioti, lederen for de greske skipsfartsmyndighetene, sier redningsoperasjonen er usedvanlig krevende på grunn av værforholdene.

– Sikten er dårlig, og tøffe værforhold hindrer kystvakten, cruiseskip og lastebåter å nærme seg ferja. Redningsaksjonen er en av de vanskeligste vi har opplevd, sier Varvisiotis søndag formiddag.

Det foreløpig uklart om noen har omkommet i brannen, eller om det fortsatt befinner seg passasjerer i vannet. Nikos Lagkadianos, talsmann for den greske kystvakta sier kraftig regn bidrar til å dempe flammene. Reuters melder at skipet fortsatt brenner ved 15-tiden søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brennende ferje utenfor Korfu

De vanskelige værforholdene gjør at det foreløpig finnes få bilder av den brennende ferja utenfor Korfu.

Foto: RAI / EBU

– Ikke alle kunne gå om bord

Til tross for at mange ikke er reddet har flere passasjerer klart å ta kontakt med omverdenen - deriblant TV-kanaler - ved hjelp av mobiltelefoner. En passasjer intervjuet via telefon hevder det ikke er nok livbåter på skipet. Passasjeren sier også at mange passasjerer skal også ha hoppet i sjøen for å redde livet.

– De forsøkte å sette ned noen båter, men ikke alle kunne gå om bord. Det er mørkt, og den nedre dele av skipet brenner. Vi er på brua, og kan se et skip komme nå. Vi åpnet noen bokser og fant noen livvester, vi prøver å redde oss selv, sier en annen av passasjerene, ifølge gresk TV.

En annen passasjer sier til TV-kanalen Mega at den høye varmen gjorde at passasjerenes sko smeltet da de oppholdt seg i ferjas resepsjonsområde.

– Det er mye svart røyk på den ene siden av skipet. Den nederste delen står i brann. Flere av passasjerene har kommet seg opp på dekk, og flere båter har kommet oss til unnsetning. Uværet gjør det likevel vanskelig for dem å nå oss, sier en passasjer til den private TV-stasjonen Mega søndag morgen.

Laster Twitter-innhold

– Ikke nordmenn på passasjerliste

Over 400 av dem om bord på Norman Atlantic er passasjerer, i overkant av 50 er mannskap.

Greske myndigheter uttaler at 268 av passasjerene på den brennende ferja er grekere. Ifølge Der Spiegel er det trolig også tyske passasjerer om bord, i tillegg til franskmenn, belgiere, briter, nederlendere og en svenske.

Hellas' forsvarsminister Nikos Dendias sier at italienske myndigheter har svart på greske myndigheters bønn om hjelp, og nå har tatt over ansvaret for redningsoperasjonen.

Utenriksdepartementet er oppmerksomme på hendelsen, opplyser pressevakt Rune Bjåstad til NRK. Ifølge Bjåstad er det ikke indikasjoner på at det er nordmenn på passasjerlista greske myndigheter har tilgang til.

– Etter de første opplysningene ambassaden i Aten har fått, er det ingen ting som tyder på at det er nordmenn om bord i denne passasjerferja. Men det er for tidlig å fastslå dette helt sikkert, sier Bjåstad til NRK.

Ferja Norman Atlantic var på vei fra den greske havnebyen Patras til den italienske byen Ancona. Den var 44 nautiske mil nordvest for Korfu da det begynte å brenne.

Ferjebrann utenfor Korfu

Dette bildet, som ble sendt av den greske TV-kanalen Skai søndag ettermiddag viser ferja i full fyr.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt