NRK Meny
Normal

Tyfon tok flere hundre liv på Filippinene – nå kommer den tilbake

Tyfonen «Bopha» har lagt store deler av Filippinene i ruiner og krevd flere hundre menneskeliv. Nå er det ventet at den vil snu og dundre innover nordkysten søndag.

Bønn om hjelp etter tyfonen som traff Filippinene

Et skilt ved evakueringssenteret i Maparat ber om hjelp til ofrene for tyfonen «Bopha».

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået AP har nesten 600 mennesker omkommet som følge av tyfonens herjinger sør i landet, og over 200.000 er hjemløse.

De enorme ødeleggelsene gjør det nærmest umulig å hjelpe alle som er rammet av uværet, og lørdag ettermiddag kom meterologene med en overraskende og nedslående prognose.

Tyfonen så ut til å forsvinne utover Stillehavet, men har nå snudd og er ventet å treffe Luzon-øya nord i landet i løpet av søndagen. Det er ventet vindkast på opptil 160 kilometer i timen, 44 meter i sekundet, samt kraftig regn.

En gruppe humanitære arbeidere fra FN besøkte lørdag den sørlige øya Mindanao, der oversvømmelser og jordskred har jevnet hele landsbyer med jorden.

– Ødeleggelsene var 100 prosent. Dette er et veldig fattig område der alle er avhengige av jordbruk. Når de ikke kan tjene penger på avlingene sine, kan de ikke skaffe mat til familien, sier FNs talskvinne Imogen Wall til AFP.

Wall anslår at det vil ta flere måneder å få samfunnet på fote igjen, selv med omfattende bistand. Myndighetene har allerede satt inn alle ressursene sine sør i landet, der det fortsatt er mange steder som ikke har fått hjelp.

Flere hundre er omkommet etter tyfonen Bophas herjinger.

VIDEO: Se ødeleggelsene etter tyfonens herjinger.

Legger døde i kister på markedsplassen

Etterlatte etter tyfonen på Filippinene

Uidentifiserte døde ligger i kister midt i byen.

Foto: TED ALJIBE / Afp
Etterlatte etter tyfonen på Filippinene

To etterlatte gråter etter å ha mistet familiemedlemmer.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Hæren, politiet, bistandsarbeidere og frivillige leter nå etter døde og overlevende i og rundt byen New Bataan, sier bystyrets talsmann Marlon Esperanza til AP.

– Hele familier er døde, og de overlevende er i sjokk. De kan nesten ikke bevege seg, sier han.

Lik som er funnet under trær og store steiner blir nå markert med provisoriske flagg mens man venter på redningsarbeiderne.

Et titalls uidentifiserte døde er nå lagt i hvite kister på en åpen plass der byens marked pleide å holde til.

37 år gamle Jing Maniquiz sier til AP at hun ikke vet hvor hun skal begrave sine to søstre, ettersom byens gravlund er dekket av vrakgods. Foreldrene hennes, en bror og en nevø er fortsatt savnet.

– Det er ikke noe igjen for oss her. Vi kommer nok til å reise, sier hun.

14 år gamle Mary Joy Adlawan venter på å få begravet sin sju år gamle niese. Foreldrene, storesøsteren, fem nieser og en nevø er savnet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier hun.

Lever på kokosnøtter

I den avsidesliggende landsbyen Marapat har 4000 overlevende kun kokosnøtter å spise, og de hjemløse sover nå på betonggulvet på en lokal skole.

Der bor nå opptil 80 personer på hvert rom, med to toaletter på deling. Det eneste de har fått er to store kjeler med grøt, som ble spist opp på få minutter, sier kirkearbeideren Virginia Dodres til AFP.

Frivillige skal være på vei fra hovedstaden Manila med forsyninger, letehunder og motorsager, men det er fortsatt vanskelig å komme frem til flere av de verst rammede områdene.

President Benigno Aquino har erklært katastrofetilstand, og bedt om internasjonal bistand.

Det er innført portforbud for å hindre plyndring i flere byer, og væpnede vakter er utplassert i gatene i New Bataan.

Les: Tyfon herjer Filippinene
Les: Dødstallet stiger på Filippinene

Barn får grøt på et evakueringssenter i New Bataan, Filippinene

To barn får grøt på et evakueringssenter i New Bataan.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt