Hopp til innhold

Flere gisler drept etter terrorangrep mot jødisk butikk

NRK (PARIS/OSLO): Fire mennesker ble drept da politiet aksjonerte mot en butikk hvor en mann hadde holdt gisler i flere timer.

Her stormes butikken

GIKK TIL AKSJON: Etter et flere timer langt gisseldrama stormet politiet butikken.

NRK.no oppdaterer saken.

President François Hollande bekreftet på en pressekonferanse antallet drepte. Det er ikke klart om disse fire inkluderer gisseltakeren, som flere franske medier har meldt at er drept.

Men ifølge BMF TV skal gisseltakeren Amedy Coulibaly ha ringt kanalen og forklart at fire personer var drept. Den samtalen fant sted klokken 15, over to timer før politiaksjonen ble iverksatt.

Ukjent antall gisler

Hollande roste politiets innsats i sin tale i kveld.

– Jeg vil berømme motet og effektiviteten til politiet og alle dem som deltok i dagens operasjoner. Jeg er stolt av dem. De gjorde det for å redde liv og nøytralisere terrorister som hadde drept mennesker, sa Hollande, og oppfordret det franske folk til å stå sammen i tiden fremover.

Det er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold hvor mange som ble holdt som gisler inne i den jødiske butikken. Men Ap melder at det ifølge israelske myndigheter skal ha vært 15 gisler som ble frigitt. Ifølge Le Point skal minst to menn, to kvinner og en baby være tatt som gisler. BBC skriver at også to politibetjenter skal ha blitt skadet i aksjonen mot butikken.

Frigitt gissel

FRI: Mannen med barnet på armen skal ha blitt holdt som gissel, og ble reddet ut da politiet aksjonerte.

Foto: Michel Euler / Ap

Et bilde fra utsiden av butikken viser en mann som holder et barn på armen, mens han blir tatt hånd om av politiet. Ifølge Ap, som har tatt bildet, ble mannen og barnet holdt som gissel.

Stormet butikken

Like etter klokken 17 viste TV-bildene at store politistyrker stormet butikken hvor en mann har holdt flere gisler fanget siden rundt klokken halv to i formiddag.

På TV-bildene kunne man se flere lysglimt og reportere på stedet fortalte om flere smell. NRKs reporter Kristian Aanensen var i nærheten av butikken da aksjonen startet.

– Vi hørte tre-fire høye smell. De første kom ganske tett, så gikk det et lite minutt, før det kom et nytt smell. Det er mange sivile som løper innenfor sperringene nå.
Det er et veldig stort politioppbud her. Det er flere titalls politibiler, og politiet er tungt bevæpnet. Det har også kommet flere ambulanser til stedet, forteller han.

Gisler reddet ut av butikken

REDDET: Fransk politi hjelper flere gisler i sikkerhet.

Foto: Michel Euler / Ap

Kom med trusler

Aksjonen mot butikken skjedde kort tid etter at det ble meldt om eksplosjoner ved trykkeriet hvor det har pågått en annen gisselaksjon i hele dag.

Amedy Coulibaly er mannen politiet mistenker å stå bak gisselaksjonen i den jødiske butikken. Han skal ha kommet med krav om at han ville begynne å drepe gisler dersom ikke de to brødrene fikk slippe fri fra trykkeriet.

Ifølge AFP antas det at Coulibaly også er mannen som torsdag skjøt en politikvinne sør for Paris.

Politiet har sagt at det er en sammenheng mellom hendelsene, og at gisseltakeren i butikken kjente minst en av de to brødrene som holdt et gissel i trykkeriet. De to brødrene står også bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker ble drept. Ifølge AFP er de to brødrene drept i politiets aksjon.

– Jeg handler mat der hver dag

Det var en omfattende politiaksjon som ble iverksatt da terrorangrepet mot butikken startet. Store områder ble sperret av, og alle butikker i det jødiske kvarteret i Paris ble beordret til å stenge, meldte Ap. Videobilder fra Paris viste et stort politioppbud og helikopter i lufta.

Ifølge BBC fikk skoler i området ha fått beskjed om å stenge og holde elevene innelåst.

Terrormistenkte i Paris

Politiet etterlyste fredag ettermiddag kvinnen d´Hayat Boumeddiene (26) og mannen d`Amedy Coulibaly (32) i forbindelse med skyteepisoden i Montrouge torsdag, der en politikvinne ble drept.

Foto: - / Afp

– Vi er helt avstengte her, så vi kommer ikke frem. Vi står sammen med 15 terrorpoliti 200 meter fra den jødiske matbutikken i Saint Mandé, fortalte Johan Tollgerdt til NRK.

Mange var urolige for bekjente som bodde i området.

– Vi er veldig urolige for det som skjer. Jeg handler mat i jødiske matbutikken hver dag, og er veldig urolig. Mine slektninger bor rett i nærheten og jeg får ikke tak i dem, sier en mann i førtiårsalderen ved navnet Lionel, til NRK.

Fransk politi arresterer unge personer på moped

fransk politi tar ingen sjanser under gisselaksjonen i Paris, og arresterer to unge personer på en moped idet de kommer for nær åstedet.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

– Ekstremt farlig

Gisseltakeren skal ha vært bevæpnet med to maskinpistoler, sier en politikilde til Le Figaro.

Ifølge avisa skal politikilden også ha sagt at mannen var ekstremt farlig, og at gjerningsmannen skal ha sagt til et vitne på stedet:

«Dere vet veldig godt hvem jeg er».

Coulibaly ble etterlyst sammen med sin samboer Hayat Boumeddiene, og omtalt som bevæpnet og farlige. Det er så langt kommet lite informasjon om hva slags rolle hun har hatt i angrepene.

Supermarked i Paris
Foto: Google maps
Jakten på terroristene i Paris

SISTE NYTT

Siste nytt