NRK Meny
Normal

– Global overvekt har nådd et krisepunkt

Mer enn hver åttende voksne person i verden har nå en BMI over 30, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse. De fleste av dem bor i Kina og USA.

Overvektig kvinne med sort BH

DOBBELT SÅ MANGE OVERVEKTIGE: Forskerne advarer mot en kommende krise med alvorlig overvekt og flere sykdommer.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Av rundt fem milliarder voksne mennesker som var i live i 2014, hadde 641 millioner en BMI over 30, og tallene har steget raskt de siste årene.

Folk som har en kroppsmasseindeks (BMI) over 25 blir regnet som overvektige, mens en BMI over 30 regnes som fedme - "obesity" på engelsk.

Forskerne bak den nye undersøkelsen advarer mot en kommende krise med «alvorlig overvekt» og sykdommer knyttet til dietter med mye fett og sukker, som vil føre til en økning i høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier.

– Det vil bli helsekonsekvenser i en størrelsesorden vi ikke kjenner til, sier ansvarlig forsker Majid Ezzati ved Imperial College i London.

Størst antall overvektige i Kina

Forskerne har sett på kroppsmasseindeksen til nesten 20 millioner voksne kvinner og menn i 186 land fra 1975 til 2014. Resultatene, som omtales som den mest omfattende av sin type til nå, er publiserte i det anerkjente helsetidsskriftet The Lancet.

Dette er noen av funnene i undersøkelsen:

  • Den største økningen i BMI hos menn har skjedd i engelsktalende høyinntektsland
  • Den største økningen i BMI hos kvinner har skjedd i det sentrale Latin-Amerika
  • Kina har det største antallet med BMI over 30 i verden - med 43,2 millioner menn og 46,4 millioner kvinner
  • I USA har 41,7 millioner menn BMI over 30, mens det gjelder for enda flere amerikanske kvinner: 46,1 millioner
  • Også kvinner i Midtøsten, Sør-Afrika og nordafrikanske land har høy BMI, ifølge forskerne
  • Kvinner i Storbritannia har tredje høyeste BMI i Europa

Kampanje mot overvekt

Om lag en femdel av befolkningen som har BMI over 30 bor i høyinntektslandene USA, Storbritannia, Irland, Australia, Canada og New Zealand, ifølge forskerne.

USAs førstedame Michelle Obama startet i 2010 kampanjen «Let's move» for å få amerikanske barn ned i vekt:

Den verdensomfattende forskningsundersøkelsen viser at andelen menn med fedme har tredoblet seg fra 3,2 prosent av befolkningen i 1975 til 10,8 prosent av befolkningen i 2014 (rundt 266 millioner).

Blant kvinner gikk tallet opp fra 6,4 prosent til 14,9 prosent (375 millioner).

Legger man sammen kvinner og menn utgjør denne gruppa nå 12,9 prosent av verdens voksne befolkning.

Forskerne ber helsemyndigheter verden over ta mer ansvar:

– For eksempel, dersom vi ikke gjør sunn mat som fersk frukt og grønnsaker til noe folk har råd til, og øker prisen på usunn halvfabrikata, vil situasjonen trolig ikke endre seg, sier Ezzati til BBC.

462 millioner er undervektige

Samtidig som antall mennesker med høy BMI har økt kraftig, har også det også blitt flere mennesker som er undervektige på jorda: fra 330 millioner undervektige i 1974, til 462 millioner i 2014.

Dette skjer samtidig som det har blitt langt flere mennesker på jorda, og forskerne poengterer at verden de siste 40 årene har gått fra å ha en befolkning med dobbelt så mange undervektige, til en verden der det nå er flere overvektige enn undervektige.

– Selv om det er betryggende at antall undervektige har gått ned de fire siste tiårene, så har global overvekt nådd et krisepunkt, sier Ezzai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt