Flere enn 300 døde i tornadoer

Minst 305 mennesker har mistet livet som følge av storm og tornadoer i USA. Myndighetene frykter at det endelige tallet blir høyere.

Video Etter tornadoene i USA

Se de utrolige ødeleggelsene.

Sørstatene i USA har blitt rammet av det verste uværet som har herjet landet på 40 år. Flere tornadoer har knust hele nabolag, trær har knekket som fyrstikker og hus og boliger har blitt jevnet med jorden.

Les også: Mange omkomne i den verste tornadosesongen i USA på 40 år
Les også: Flere stormer i USAs sørstater
Les også: USA rammet av tornado-mareritt

Desidert hardest rammet er Alabama der gjentatte tornadoer og storm har tatt livet av 204 mennesker så langt.

– De siste 20 timene har vært et mareritt for samfunnet vårt. Det er en mørk time, sier borgermester Walter Maddox i Tuscaloosa i Alabama til CNN.

Bare i hans by, som nesten er visket ut av kartet, er det registrert 36 døde.

– Når du følger i tornadoens fotspor er det vanskelig å forstå at noen i det hele tatt kan ha overlevd. Det er deler av denne byen jeg rett og slett ikke kjenner igjen, sier Maddox.

Obama: – Dette er en katastrofe

USA

President Barack Obama.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Årsaken til alle dødsfallene er at rundt 160 kraftige tornadoer har hjemsøkt sørstatene den siste uken.

Stormer med vind opp til 100 kilometer i timen har rasert hundrevis av hus. I Alabama er så mye som én million mennesker uten strøm. Myndighetene har stengt atomkraftverket Browns Ferry for å utbedre skader som uværet har ført til på strømnettet.

De enorme ødeleggelsene og de mange drepte har fått president Barack Obama til å erklære unntakstilstand fra det sentrale Oklahoma til Georgia. Han har lovet føderale krisemidler, og han skal etter planen reise til de rammede områdene på fredag for selv å ta skadene i øyesyn.

– Våre tanker går til alle dem som er rammet av ødeleggelsene. Vi står klare til å fortsette bistanden til menneskene i Alabama, twitret Obama torsdag.

– Ikke klimaendringer

Samtidig advarer meteorologer i USA mot å skylde på klimaendringer når man skal forklare det rekordstore antallet tornadoer som har herjet sørstatene.

– Hvis du ser på data fra de siste 60 årene er det en markant økning i antall tornadoer. Det er imidlertid enighet blant dem som er interessert i tornadoer at det ikke er en reell økning i tornadoer, sier meteorolog Grady Dixon ved Mississippi State University.

Årsaken til økningen registrerte tornadoer er bedre teknologi, en større og mer utdannet befolkning og en befolkning som er mer bevisst på hva en tornado er.

– Derfor registreres også tornadoene oftere, sier Dixon til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt