Hopp til innhold

Militæret har tatt makten i Zimbabwe

Militæret avviser kupp i Zimbabwe, men president Robert Mugabe er pågrepet i det som kalles en fredelig maktovertakelse.

Militæret i Zimbabwe avviser kupp.

Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamlingen, ifølge øyenvitner. Militæret sier de har tatt kontroll, men avviser at det dreier seg om et kupp.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP sier at biler blir vist bort av soldater i nærheten av nasjonalforsamlingen, samtidig som andre militære kjøretøy er plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.

En lokal journalist sier til NRK at folkene han møter er glade for det som har skjedd, men at de samtidig er avventende.

– De har aldri opplevd dette før. Butikkene i forretningsstrøket er åpne, unger som ble holdt hjemme fra skolen i morges, er tilbake på skolen. Jeg så panservogner rundt de viktige regjeringsbygningene og parlamentet. Jeg så noe bli anholdt utenfor offetlige kontorer. Ellers er alt rolig, og nesten som normalt i Harare, sier journalsiten som ikke ønsker at navnet hans brukes.

NRKs Afrikakorespondent forklarer uroen i Zimbabwe.

Et vitne som bor i nærheten av president Robert Mugabes hjem i forstaden Borrowdale, sier til nyhetsbyrået AFP at vedkommende hørte mellom 30 og 40 skudd bli avfyrt like etter klokken 02.00 natt til onsdag.

Et par timer tidligere meldte flere medier at det var hørt tre eksplosjoner i hovedstaden Harare, i nærheten av Universitetet i Zimbabwe.

I den TV-overførte talen opplyser militæret at presidenten er trygg.

Militærkupp

Tirsdag kveld begynte rykter om et mulig militærkupp å svirre, etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare.

Kolonnen var på vei mot en militærforlegning, og kom langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et kupp.

Spent situasjon

Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa, og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst. Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.

Constantino Chiwenga

Forsvarssjef Constantino Chiwenga.

Foto: Jekesai Njikizana / AFP

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

Har tatt over statlig TV

Natt til onsdag skal også flere soldater ha tatt seg inn i lokalene til Zimbabwes statlige kringkaster ZBC, melder Reuters.

Noen av de ansatte skal ha blitt mishandlet, opplyser to ansatte og en menneskerettighetsaktivist til nyhetsbyrået.

Soldatene skal ha sagt at de kun var kommet for å sørge for beskyttelse, og at de ansatte ikke trengte å uroe seg.

Stenger ambassade

Den amerikanske ambassaden i Harare opplyser at de holder stengt for publikum onsdag og vil ha redusert bemanning.

På grunn av den politisk ustabile situasjonen, oppfordrer ambassaden alle amerikanske statsborgere som oppholder seg i Zimbabwe, til å holde seg på et trygt sted til de får nærmere beskjed.

NRK har fremstilt tweets fra kontoen @zanu_pf som om de kom fra den offisielle kontoen til det styrende partiet i Zimbabwe. Dette stemmer ikke og tweetene er derfor fjernet.

SISTE NYTT

Siste nytt