NRK Meny
Normal

Flere drept etter skyting under tyrkisk lokalvalg

Totalt åtte personer ble drept i skyting i forbindelse med søndagens lokalvalg i Tyrkia.

Her avgir en tyrkiske kvinne sin stemme

Stemningen foran søndagens lokalvalg i Tyrkia har vært svært spent. Her avgir en eldre kvinne sin stemme ved et valglokale i Istanbul.

Foto: Osman Orsal / Reuters/NTB Scanpix

Valget regnes som en viktig prøve på statsminister Recep Tayyip Erdogans oppslutning. Erdogan har sagt han vil gå av som regjeringssjef dersom partiet hans ikke vinner det kommende lokalvalget.

Erdogan og partiet hans, AKP, har sittet med regjeringsmakten siden 2002, men sliter nå i motvind, blant annet på grunn av den store korrupsjonsskandalen som har forgreininger helt inn i regjeringskontorene.

26 partier stilte til valg i totalt 81 byer og 957 distriktsbyer i landet. Nærmere 52,7 millioner tyrkere kunne avgi sin stemme i kommunevalgene, ifølge avisen Zaman.

Valgresultatet kommer til å bli kunngjort i 21-tiden søndag kveld, melder avisen Aksam.

Flere drepte i sammenstøt

Totalt åtte personer er drept og 34 personer er såret under skyting mellom tilhengere av konkurrerende kandidater i lokalvalget søndag, melder avisen Hürriyet.

Tyrkiske medier skriver seks mennesker ble drept under skuddveksling mellom to familier i landsbyen Yuvacik i provinsen Sanliurfa ved grensen til Syria.

I provinsen Hatay i landsbyen Gölbasi, som også er nær grensen til Syria, døde to mennesker under en skuddveksling mellom slektninger til to av kandidatene.

Erdogan avla sin stemme

Statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans kone Emine Erdogan avla sine stemmer i bydelen Üsküdar i Istanbul. Erdogan har sagt han vil gå av som regjeringssjef dersom partiet hans ikke vinner det lokalvalget.

Foto: Emrah Gurel / AP/NTB Scanpix

Sett på som en prøve for demokratiet

Søndagens valg blir av flere tyrkiske medier omtalt som en prøve for demokratiet i Tyrkia, og ikke minst en test av Erdogans makt i landet.

Tyrkias ubestridte leder siden 2001 har den siste tiden stått i sin største politiske krise. Han blir beskyldt for å være korrupt, autoritær og udemokratisk.

Selv mener han at han står overfor et kuppforsøk fra en «parallell stat» som vil skade ham, og langer daglig ut mot sine fiender.

Tidligere i uken ble videonettstedet Youtube blokkert i Tyrkia. Erdogan skylder på at politiske motstandere har lagt ut lydopptak som truer landets sikkerhet.

Opptaket skal være av en samtale der landets etterretningssjef angivelig diskuterte mulighetene for tyrkiske militæroperasjoner i Syria med landets utenriksminister og den nestkommanderende i landets militære styrker.

Ville stenge Twitter

Tidligere i forrige uke erklærte også Erdogan at mikrobloggnettstedet Twitter truet Tyrkias nasjonale sikkerhet.

Statsministeren mener at Twitter misbrukes til å spre misvisende informasjon og for å sverte ham i forkant av lokalvalget, og at Tyrkia uriktig fremstilles som et korrupt land.

Derfor erklærte Erdogan at han vil stenge Twitter i Tyrkia, samtidig med at han ga ordre om å blokkere tilgangen til nettforumet. Men en tyrkisk domstol opphevet senere regjeringens beslutning om å sperre tilgangen for tyrkere.

Selahattin Demirtas

Lederen for det kurdiske Freds- og demokratipartiet (BDP), Selahattin Demirtas avla sin stemme i byen Diyarbakir.

Foto: Ilyas Akengin / AFP/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt