Flere drept da Morsi-tilhengere demonstrerte mot dødsdommer

Minst fem personer er drept etter skyting og demonstrasjoner i Egypts hovedstad Kairo. Tilhengere av Det muslimske brorskap har de siste dagene tatt til gatene, etter at flere hundre medlemmer ble dømt til døden denne uken.

Egypt

Flere hundre tilhengere av Egypts avsatte president Mohammed Morsi demonstrerer i Kairo fredag.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge avisa Al Dustour skal en av deres kvinnelige journalister være blant de drepte i skytingen. Journalisten, Mayada Ashraf, skal ha jobbet med å dekke de siste demonstrasjonene i Egypts hovedstad.

Ifølge en 39 år gammel demonstrant, Mohammed, nyhetsbyrået AP har snakket med, ble Ashraf skutt i hodet da hun bare var noen få skritt unna ham.

Mohammed sier han bare ønsker å oppgi fornavnet sitt, fordi han er redd for represalier fra sikkerhetsstyrkene.

Hevder demonstrantene stod bak

Samtidig avviser en talsmann for innriksdepartementet, Hani Abdel-Latif, at det var sikkerhtsstyrker som skjøt og drepte journalisten. Han hevder det var væpnede demonstranter som åpnet ild, noe som førte til at tre personer ble drept. Abdel-Latif hevder også at demonstrantene stakk i hjel en kristen kvinne med kniv, ifølge AP.

Hundrevis av tilhengere av Det muslimske brorskap har gått ut i gatene for å demonstrere de siste dagene, etter at flere hundre medlemmer av partiet tidligere denne uken ble dømt til døden. Norges utenriksminister Børge Brende er blant dem som har kalt dødsdommene uakseptable.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier en kilde i helsedepartementet i landet at minst en av de tre døde skal ha blitt skutt med skarp ammunisjon.

Forsvarssjef stiller til valg

Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi kunngjorde tidligere denne uken at han stiller som kandidat til presidentvalget i Egypt. Han er storfavoritt til å vinne, men det er ennå ikke satt noen dato for valget.

Al-Sisi stod i front da den valgte presidenten Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskap, ble styrtet i fjor sommer. Forsvarssjefens kandidatur skal ha vært en medvirkende årsak til å at de siste dagers demonstrasjoner har vokst i omfang.

Fredag var det demonstrasjoner i flere byer, deriblant områder i og rundt hovedstaden Kairo, samt den nordlige byen Alexandria. I Kairo forsøkte demonstrantene å blokkere en hovedgate med brennende dekk. Hovedgaten leder til de berømte Giza-pyramidene.

Demonstrasjoner i Kairo

Morsi-tilhengere har market sin avstand mot den siste ukens dødsdommer.

Foto: AL YOUM AL SAABI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt