NRK Meny
Normal

Flere drept i sammenstøt i Egypt

Minst 44 skal være drept i sammenstøt mellom sikkerhetspolitiet og tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohamed Morsi.

Egypt

De drepte skal være påført skuddskader opplyser kilder ved sykehusene og sikkerhetskilder.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Dødstallene fryktes å stige, og mange skal være skadd i de voldsomme sammenstøtene

De drepte skal være påført skuddskader opplyser kilder ved sykehusene og sikkerhetskilder.

Sikkerhetsstyrker sperret tidlig søndag av torg og samlingsplasser rundt omkring i landet, skriver NTB.

Årsaken er at både tilhengere og motstandere av Egypts styrtede president Mohamed Morsi har varslet store demonstrasjoner på 40-årsdagen for Yom Kippur-krigen søndag.

Tahrir-plassen

- Det har vært en kaotisk dag i Egypt, sier NRKs korrespondent i landet, Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Det har vært en dag preget av kaos, sier NRK-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Motstandere av Morsi samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo – som var sentrum for massedemonstrasjonene i 2011 – allerede lørdag kveld.

Søndag strømmet hundrevis av mennesker mot plassen, noen med bilder av Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi. Generalen anses å ha spilt en viktig rolle i avsettelsen av Morsi i juli.

Myndighetene i Egypt, hvor en overgangsregjering med militæret i ryggen har styrt siden kuppet i sommer, hadde allerede søndag morgen plassert mange pansrede kjøretøyer rundt plassen og satt opp metalldetektorer ved de to eneste inngangsveiene som ikke er sperret av.

Innenriksdepartementet har sagt at voldshandlinger under protestene i Kairo vil bli slått hardt ned på.

Også i Alexandria var både tilhengere og motstandere av Morsi ute i gatene. Det ble sunget patriotiske sanger og viftet med flagg, ifølge nyhetsbyrået TT.

Stolthet

Krigen i 1973, som kalles Ramadan-krigen eller Oktoberkrigen i araberverdenen og Yom Kippur-krigen i Israel, står sterkt i egypteres felles bevissthet.

Egyptere flest har stor respekt for hæren, og det knyttes enorm stolthet til det faktum at den klarte å gjennomføre et vellykket angrep på Israel under den jødiske høytiden.

Krigen bidro til at Egypt gjennom fredsavtalen i 1979 fikk tilbake kontrollen over Sinaihalvøya, som Israel okkuperte i 1967

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt