NRK Meny
Normal

Flere drept i nye, harde kamper øst i Ukraina

Det var tirsdag igjen harde kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Donetsk-regionen øst i Ukraina, med drepte på begge sider, ifølge ukrainske myndigheter.

Barn som har flyktet fra Slavjansk

PÅ FLUKT: Barn fra familier som har flyktet fra Slavjansk øst i Ukraina leker på stedet hvor de har blitt midlertidig innkvartert, i byen Ilovaisk. Mange kvinner og barn har forlatt Slavjansk de siste dagene, ettersom kampene har blitt hardere.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Ukrainske styrker gikk tirsdag på nytt til angrep på separatister som kontrollerer Slavjansk.

– I dag har to blitt drept og 42 skadd, sier den ukrainske talspersonen Vladyslav Seleznjov tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han anslo at rundt 300 mennesker er drept eller skadd på separatistenes side, men tallet kan ifølge Reuters ikke bekreftes.

– Kampene fortsetter, fastslår Selezjnov overfor nyhetsbyrået.

Kvinner og barn flykter

I forrige uke ble 14 mennesker drept i Slavjansk da separatister skjøt ned et ukrainsk militærhelikopter.

Tirsdag hevdet separatister at de hadde skutt ned et Su-25 kampfly og et helikopter. Ukrainske myndigheter avviser påstanden.

Mange kvinner og barn har forlatt Slavjansk de siste dagene, ettersom kampene har blitt hardere. En kvinne beskriver hvordan artilleri begynte å skyte ved morgengry.

(Saken fortsetter under bildet)

Prorussiske separatister ved en kontrollpost i Slavjansk

KJEMPER: Prorussiske separatister ved en kontrollpost i Slavjansk, en av byene separatistene har kontrollert. Nå forsøker ukrainske regjeringsstyrker å gjenvinne kontrollen over byen.

Foto: KRASNOSCHEKOV / Afp

– Jeg visste ikke hva det var, men det gjør jeg nå. Vi telte antallet branner og nedslag, sier 27-årige Daria på telefon til nyhetsbyrået.

Hun forsøker å komme seg ut av byen sammen med datteren.

– Krigsfly fløy over oss. VI holdt oss i kjelleren så mye vi kunne, forteller Daria.

Ber folk holde seg innendørs

Så sent som i går ble minst fem prorussiske separatister drept i harde kamper og en eksplosjon i Luhansk-regionen. Samme dag ble minst to personer drept i en eksplosjon i byen Luhansk, etter det separatister sier var et ukrainsk luftangrep.

Tirsdag oppfordret Ukrainas innenriksminister sivile i flere områder øst i landet til å holde seg innendørs på grunn av pågående kamper.

Innbyggere i Luhansk, nabobyene Kramatorsk og Krasnyj Lyman bør ikke bevege seg utendørs, skrev Arsen Avakov på sin Facebook-side.

Petro Porosjenko

VARSLET OPPTRAPPING: Petro Porosjenko beordret etter at han ble valgt til Ukrainas nye president 25. mai at de ukrainske styrkenes militæroperasjon mot de prorussiske separatistene skulle gjenopptas.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Innenriksministeren la til at det tirsdag morgen pågikk intense skuddvekslinger i Semenivka, en naboby til Luhansk.

181 drept siden april

Petro Porosjenko beordret etter at han ble valgt til Ukrainas nye president 25. mai at de ukrainske styrkenes militæroperasjon mot de prorussiske separatistene skulle gjenopptas.

Regjeringen i Kiev mener at separatistene øst i landet får støtte fra Russland. De anklager også Russland for å la frivillige soldater krysse grensen fra Russland og inn i Ukraina for å kjempe på separatistenes side. Russerne bestrider påstanden, og oppfordrer i stedet Ukraina til å stanse militæroperasjonen og til å gå i gang en dialog med separatistene.

Myndighetene i Ukraina kunngjorde tirsdag at totalt 181 mennesker, deriblant 59 i militærtjeneste, har blitt «drept i terroristaktivitet» siden april.

Siden regjeringsstyrkene satte i gang en offensiv mot separatistene har det i stor grad vært sammenstøt i og rundt industribyen Donetsk og i nærheten av grensebyen Luhansk.

Ifølge Reuters er det ikke klart om det ukrainske militæret har fremgang i kampen mot separatistene, som okkuperer strategiske steder i tett befolkede byer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt