NRK Meny
Normal

Flere drept i Kairo etter kraftige sammenstøt

Flere trefninger mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker utviklet seg lørdag morgen til et blodbad.

Opptøyer i Kairo

Sikkerhetsstyrker skjøt tåregass mot demonstrantene i Kairo.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Hvor mange som er drept og såret hersker det full forvirring om. Mens islamistbevegelsen Det muslimske brorskap melder om mer enn 200 omkomne og 4.000 sårede etter kampene, sier landets helsemyndigheter at det dreier seg om 20 døde og 177 sårede.

Ingen av tallene er bekreftet fra uavhengige kilder.

Nyhetsbyrået AFP sier de har observert 38 drepte ved et likhus ved feltsykehuset.

Det er først og fremst ute ved Rabia al-Adawyiya-moskeen dramaet har utspilt seg, under en demonstrasjon med tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi.

Det begynte med trefninger lørdag morgen og utviklet seg deretter til et blodig drama. Kampen sto mellom sikkerhetsstyrker på den ene siden og demonstranter på den andre. Sikkerhetsstyrkene skal ha skutt med skarpt mot demonstrantene.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Egypt lørdag formiddag.

Mikkelsen om Egypt

Fordømmer volden

– Dette er svært alvorlig. Jeg fordømmer den volden vi nå har sett. Det er spesielt alvorlig at det ser ut til at det egyptiske regimet og sikkerhetsstyrkene er så tungt involvert. De bærer nå et meget stort ansvar for å unngå en fortsatt nedadgående voldsspiral i Egypt, sier utenriksminister Espen Barth-Eide til NRK.

Det reelle antallet drepte kan være langt høyere, opplyser talsmann Gehad El-Haddad fra Det muslimske brorskap.

Anklager hverandre

Storbritannias utenriksminister William Hague har fordømt «maktbruken» mot demonstranter i Egypt. EUs utenrikssjef Catherine Ashton «beklager dypt» dødsfallene og oppfordrer begge parter til å stanse voldshandlingene.

Men Egypts innenriksdepartement svarer på kritikken med å holde Det muslimske brorskap ansvarlig for dødsfallene i Kairo.

– Politiet brukte bare tåregass, sier general Hany Abdel Latif i en uttalelse på egyptisk TV. Han anklager islamistene for å ha startet volden.

– Det er fortsatt et litt uklart bilde i forhold til hva som er skjedd. Det som er åpenbart er at mange er drept og at sikkerhetsstyrkene har vært veldig aktive. Det er viktig å vite at Egypts nye sterke mann general al- Sisi oppfordret folk til å gå til gatene for å slå tilbake mot Det muslimske brorskapet, så selv om vi ikke vet akkurat hvem som står bak så er det tydelig at myndighetene har vært sterkt involverte. Det reagerer vi sterkt på og det vil vi også formidle til dem, sier Barth-Eide.

Minst 70 mennesker ble drept da det ble åpnet ild mot tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursi.

VIDEO: Blodig natt i Egypt

Norge jobber nå sammen med EU, USA og en rekke land med å oppfordre de ulike partene i Egypt til å samarbeide om en felles politisk kurs.

– Vi har gjentatte ganger krevd at den avsatte presidenten Mohammed Mursi blir løslatt. Vi mener at det nye regimet bør komme med klare og tydelige anklager mot ham som kan behandles i en troverdig rettsprosess. Jeg er imidlertid bekymret for at dette ikke vil skje, sier Barth-Eide.

Mange sårede

Feltsykehuset ved moskeen der Brorskapets tilhengere i flere uker har samlet seg melder om en desperat situasjon for de mange sårede.

– Sykehuset har ikke mulighet til å behandle alle fordi det er så mange sårede, sier feltsykehusets direktør, doktor Hisham Ibrahim til den egyptiske avisen al-Masry al-Youm.

Han ber om at det sendes flere ambulanser til plassen for å hjelpe pasientene.

Feltsykehusets direktør sier at mange av de drepte skal ha blitt skutt av skarpskyttere, og at mange er truffet i brystet og hodet.

Flere titusener av mennesker viste sin støtte til general Abdel Fattah al-Sisi i Egypt i natt.

VIDEO: Stor stemning blant tilhengere av den egyptiske hæren.

BBCs Midtøsten-korrespondent Quentin Sommerville forteller på sin Twitter-konto om mange døde og om voldelige scener som han har vært vitne til i natt. Han beskriver hvordan sykehuset er overfylt, om operasjoner som ble utført utenfor operasjonsstuene og at det lå store dammer av blod på gatene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kaotisk natt

Det muslimske brorskapet omtaler hendelsen som «en massakre» på sine egne sider.

– De skyter ikke for å såre, de skyter for å drepe, sier talsmann Gehad El-Haddad fra Det muslimske brorskap.

Egypts innenriksminister meldte rundt midnatt at to protestleirer for Mursi-tilhengere skulle avvikles så snart som mulig etter klager fra naboene. De to leirene har vært permanent bemannet i over en måned, skriver NTB.

Les: Mistenker Morsi for sammensvergelse med Hamas
Les: Egypts statsminister er svært bekymret
Les: Fem drept i Morsi-demonstrasjoner - USA vil ikke uttale seg om Egypt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt