Flere drept i sammenstøt i Egypt

En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået Reuters at 17 personer er døde etter blodige demonstrasjoner i Egypt det siste døgnet.

Det er venta nye demonstrantar også i dag.

Direkte fra Tahrir-plassen. Flere tusen har det siste døgnet vært samlet på Tahrir-plassen i Kairo, for å demonstrere mot president Mohamed Mursi.

I tillegg skal skal nesten 800 personer være skadet.

De massive demonstrasjonene i Egypt fortsatte i natt etter at egypterne på dagen ett år etter at Mursi tok over som president, flommet ut i gatene for å vise sin misnøye med presidenten og Det muslimske brorskapet.

Demonstranter stormet kontorer

I går kastet flere demonstranter bensinbomber mot hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i Kairo. Mandag morgen skal demonstrantene ha kommet seg inn i bygningen til regjeringspartiet.

Bygningen, som ligger i Mokattam-bydelen i den egyptiske hovedstaden, skal ha blitt satt i brann før den ble stormet. Demonstranter løp inn i bygningen og begynte å kaste møbler og dukumenter ut av vinduene.

Ifølge nyhetsbyrådet AP kom demonstrantene ut av bygningen med luftkondisjoneringsapparater og portretter av president Mursi.

Vitner forteller til nyhetsbyrået at det ikke var medlemmer av Det muslimske brorskap inne i bygningen da demonstrantene stormet hovedkvarteret.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Krever nyvalg

Det er grasrotbevegelsen Tamarud som har tatt initiativet til demonstrasjonene. Angrepet mot hovedkvarteret kommer etter dødelige sammenstøt utenfor bygningen i helgen.

– Folket vil at regimet skal falle! ropte folkemengden.

Ifølge hæren deltok flere millioner i demonstrasjonene, som skal være de største i Egypts historie. Situasjonen i Egypt er nå svært spent.

Minst åtte personer ble søndag drept under sammenstøt forskjellige steder. I tilegg er hundrevis skadet, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell. To av dem under et angrep mot hovedkvarteret til Det muslimske brorskap sent søndag kveld.

– Mursi jobber med å rette opp feil

Mohamed Mursis motstandere truer med sivil ulydighet hvis ikke presidenten trekker seg innen tirsdag. De krever at de blir skrevet ut nyvalg.

President Mohamed Mursi erkjenner å ha begått feil, og han jobber med å rette dem opp, ifølge en talsmann.

Mohamed Morsi

President Mohamed Mursi mener alvor når han gjentatte ganger har tatt til orde for nasjonal dialog.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Mursis talsmann Omar Amer sier Mursi mener alvor når han gjentatte ganger har tatt til orde for nasjonal dialog.

– Mursi har kunngjort til Egypts befolkning at han begått feilsteg, og at han nå er i en prosess med å rette dem opp, sa Amer på en pressekonferanse sent søndag kveld.

Ifølge den britiske avisen The Guardian hevder imidlertid Mursi at det ikke er en god løsning for landet at han trekker seg.

Lederen av det nest største islamistiske partiet i Egypt, al-Nour, krever nå at president Mursi «kommer med innrømmelser» for å hindre blodsutgytelser. Partiet hjalp Mursi til makten.

I et intervju med Reuters tilbyr partileder Younis Makhyoun seg å være en mekler mellom partene, men han avviser kravene om at presidenten må gå av.

SISTE NYTT

Siste nytt