NRK Meny
Normal

Nord-Europa herjes av storm

LONDON (NRK.no): Hundretusenvis er strømløse, i trafikken er det kaos, menneskeliv går tapt, og uvær herjer nå i store deler av Nord-Europa.

Uværet som har herjet Storbritannia, Frankrike, Nederland nærmer seg nå Danmark og Sør-Sverige.

Rundt 300.000 boliger i Frankrike og Storbritannia var mandag uten strøm som følge av uværet, og også i Nederland, Danmark og Sverige ble det meldt om trafikkaos.

Full stans i tog- og busstrafikk

Også i Sør-Sverige er tog- og busstrafikk stoppet helt opp, og Trafikverket i Göteborg gikk tidlig mandag ettermiddag ut med en oppfordring til alle om å komme seg hjem raskest mulig.

Broene over Storebælt og Lillebælt i Danmark er stengt, deler av ferjetrafikken til og fra landet er innstilt og idrettsanlegg og andre fritidstilbud i Sør-Sverige er stengt i påvente av uværet som nærmer seg.

Tre omkommet

Til nå er tre mennesker omkommet etter å ha bli truffet av trær, mens en 14-åring er savnet. I Kent døde en 17 år gammel jente da et tre falt over huset der hus sov.

Mens en mann i 50-årene døde etter at bilen han kjørte ble truffet av et tre i Watford. Og fortsatt er en 14 år gammel gutt savnet etter at han ble feid på sjøen fra en strand i East Sussex på den engelske sørkysten søndag, skriver BBC.

Søndag ble det søkt etter ham, samtidig som politiet anmodet befolkningen om å holde seg unna sjøkanten, der det alt er begynt å trekke opp til storm.

Nå er uværet flyttet seg østover og i Amsterdam er en kvinne drept da et tre falt over henne.

Fly kansellert

Flytrafikken til og fra de britiske øyer er også rammet, noe som også innebar at to fly fra Gardermoen og ett fra Flesland ble innstilt mandag.

På Heathrow-flyplassen utenfor London var 130 flyavganger innstilt på grunn av kraftig vind midt på dagen mandag, og også Gatwick-flyplassen meldte om betydelige forstyrrelser i trafikken.

I det sørvestlige England og Wales har veltede trær og knuste biler gjort veier uframkommelige, og lokal flom sperret enkelte veier.

Høststormen i Storbritannia rammer fly- og togavganger, stenger veier og gjør folk strømløse. Men hittil har stormen vært mildere enn de verste spådommene tilsa, sier London-korrespondent Espen Aas.

Video: Espen Aas i London: – Foreløpig meldt om relativt få skader

Ferjer holdes i ro

To ferjer med til sammen over 450 passasjerer tvinges mandag til å holde seg i Den engelske kanal fordi vinden hindrer dem i å gå til land. Ferjene er på vei til Dover i England.

SAS opplyser at flypassasjerer til Sør-Sverige, København og Nord-Europa må regner med forsinkelser i flytrafikken utover dagen på grunn av stormen «St. Jude».

Også en av Europas travleste flyplasser, Schiphol i Amsterdam, kan bli berørt av uværet som utover dagen vil bevege seg øst og nordover. Både Nederland, Sverige og Danmark ventes å få føle følgene av stormen seinere mandag.

Høststorm i Storbritannia kan ha fått sitt første offer, en 14 år gammel gutt. Mens folk forbereder seg på mer uvær, rammes flytrafikk og annen kollektivtrafikk.

Video: Gutt (14) savnet under høststorm i Storbritannia

Venter storm i Skagerrak

Store trær har fått hard medfart i London etter stormen.

Store trær har fått hard medfart i London etter stormen.

Foto: Espen Aas / NRK

Stormen har fått navnet St. Jude etter apostelen Judas Taddeus, hvis festdag er den 28. oktober. Britiske medier drar paralleller til et uvær i 1987, da 18 mennesker mistet livet.

Høy vindhastighet

Til havs kan vindhastigheten komme opp i 24 til 28 sekundmeter, ifølge Lisa Frost ved Sveriges meteorologiske institutt SMHI. Stormkastene ventes å være kraftigst natt til tirsdag.

Mandag kveld vil uværet trolig herje sørsvenske områder fra Skåne opp mot Göteborg.

OBS-varsel i Sør-Norge

I Norge er det ventet store nedbørsmengder på Sør- og Østlandet. Selv om Norge slipper unna den verste vinen, er det varslet opptil 20-40 millimeter nedbør lokalt mandag ettermiddag og kveld fra Agder og nordøstover til Telemark, Østfold og Vestfold.

Der er sendt ut OBS-varsel for ni fylker i Sør-Norge, og fra tirsdag formiddag er den ventet store nedbørsmengder.

– Uværet er sammensatt av flere lavtrykk, derfor er det så stort. Det ligger et over Island, et vest for De britiske øyene og i tillegg kommer flere andre lavtrykk inn i strømmen, forklarer meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet til Yr.no.

Ferjeselskapet DFDS Seaways opplyste til NTB sent søndag kveld at ingen av deres avganger mellom Oslo og København var kansellert. Værmeldingene var på det tidspunktet usikre, og selskapet vurderer situasjonen forløpende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt