– Det er nesten uvirkelig det man står og ser foran seg

Tre personer er døde og 43 sendt til sykehus med skader etter at minst 100 kjøretøy kjedekolliderte på E4 i Sverige tirsdag formiddag.

Kjedekollisjon på Tranarpsbron utenfor Helsingborg sør i Sverige i tirsdag.

Helikopterbilder viser omfanget av ulykken tirsdag.

Tre er bekreftet døde og totalt 43 personer er skadd. Ingen barn skal være blant de omkomne, ifølge svensk politi.

– 18 av de skadde er fraktet til ulike sykehus i Skåne. 25 andre er lettere såret og er sammen med de uskadde fraktet i busser til Ängelsholm sykehus, opplyser Jimmy Modin ved Polisens ledningssentral syd til NRK kl. 17 tirsdag ettermiddag.

Den direkte årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

– Men det er veldig glatt, og det var tett tåke like før ulykken. Det er en omfattende ulykke, og det gjenstår mye arbeid på stedet, sier Cindy Larsson ved ledningssentralen.

SE FLERE BILDER FRA ULYKKEN HER.

Kjedekollisjon i Sverige

Store ødeleggelser møtte redningsmannskapene på Tranarpsbron tirsdag.

Foto: Jan Emanuelsson / Photo Media

Uavklart omfang

Ulykken skjedde på Tranarpsbron utenfor Helsingborg sør i Sverige i morgentimene tirsdag (se kart helt nederst i saken).

Det skal ha startet i nordgående retning, men flere skal også ha krasjet i sørgående retning på broen. E4 er fortsatt helt avstengt.

Det har vært kaotisk på ulykkesstedet, med mye forvirring rundt omfanget av ulykken.

– Det er umulig å svare på hvor mange som er innblandet, opplysningene varierer så mye, sa Paula Hannevind ved trafikksentralen til Aftonbladet tidligere.

I en pressemelding fra Region Skåne like før klokken 16 ble det bekreftet at 14 personer var skadd i ulykken. Ifølge pressemeldingen var da ni personer sendt til sykehuset i Helsingborg, fire til Kristianstad og én sendt til Ängelholms sjukhus.

NRKs reporter Olav Døvik rapporterer fra Skåne i Sverige, der tre mennesker mistet livet og flere titalls ble skadet i en kjedekollisjon tirsdag 15. januar. Minst 100 biler var involvert i ulykken (Dagsrevyen 15.01.2013).

NRK-journalist Olav Døvik rapporterer fra ulykkesstedet i Skåne.

– Død person hang over rekkverket

Det skal ha ligget skadde og muligens døde i veibanen da svensk presse ankom stedet.

– Vi så en død person som hang over rekkverket, sier Helsingborgs Dagblads reporter Helena Stenqvist.

Flere satt fastklemt inne i ulike kjøretøy innblandet i ulykken, sa redningsleder Jonas Hellsten til TV4 News.

En bergingsbuss fungerte som varmestue for de innblandede i ulykken som ikke var skadd, før de ble fraktet ut av området. Det skal opprettes et støttesenter, men ifølge politiet er det fortsatt usikkert hvem som har kapasitet til det.

Redningsarbeidet på ulykkesstedet er nå avsluttet, forteller svensk politi til NRK kl. 17 tirsdag ettermiddag.

Skadde er sendt til sykehusene i Helsingborg, Änglaholm, Kristianstad, Lund og Malmø. Åstorp kommune i Skåne har gjort om et kulturhus til støttesenter og opprettet en såkalt POSOM-gruppe (pyskisk og sosial omsorg ved kriser) med fagfolk som står parate til å ta hånd om de involverte i ulykken.

– Trafikketterforskere er på vei ut for å begynne etterforskningen av kjedekollisjonen, sier Modin ved Polisens ledningssentral syd.

Europavei 4 er fortsatt avstengt ved Tranarspbron, og vil tidligst åpne igjen onsdags morgen. I mellomtiden omdirigeres trafikken på stedet.

Kjedekollisjon i Sverige

Det er svært dårlige kjøreforhold i området, og veien er stengt i begge retninger.

Foto: BJORN LINDGREN / SCANPIX SWEDEN

– Nesten uvirkelig

Redningsleder i Helsingborg, Jonas Hellsten, sier til TV4 News i ettermiddag at han aldri har sett lignende.

– Det er nesten uvirkelig det man står og ser foran seg. Jeg har vært 30 år i tjenesten og har aldri vært borti noe slikt. Det er gigantisk.

Han sier det var vanskelig å få noen god oversikt over ulykkesstedet da han ankom, på grunn av den tette tåken.

– Jeg kunne ikke se hele bildet da jeg ankom. Men det er to kilometer med kjøretøy som er involvert i ulykken, sier Hellsten tirsdag ettermiddag.

Også brannvesenet opplyste om svært krevende arbeidsforhold.

– Det er kaotisk på stedet. Vi er på plass, men får ikke gjort så mye akkurat nå. Det er så dårlig sikt at det er livsfarlig å gå ut av bilene. Det smeller fortsatt i begge retninger, sa Kenneth Eriksson ved brannvesenet i Helsingborg mens redningsarbeidet fortsatt pågikk.

En sjåfør som så vidt unnslapp kollisjonen sier til SVT at han hørte smellene bak seg.

– Jeg hørte hvordan folk skrek, og det var smell etter smell, sier han.

«Glassveier» flere steder i Sverige

Det meldes tirsdag om et stort antall trafikkulykker rundt om i Sverige. Særlig ille er det på strekningen E18 mellom Västerås og Köping i Västmanlands län. Politet beskriver veidekket som «glassvei» og «ren is».

– I løpet av halvannen time hadde vi mellom 20 og 25 ulykker på strekningen. Ingen alvorlige ulykker, men det er fullstendig kaos, sier Ann-Charlotte Israelsson i lokalpolitiet til Aftonbladet.

Det er også meldt om en ulykke på E20, der flere har kjørt inn i en bil som sto stille på veien. Ti biler skal være involvert, og veien er stengt. Det er ikke meldt om personskader.

Politiet melder på sine nettsider om en rekke trafikkulykker i Skåne tirsdag.

Saken oppdateres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt