Flere delstater sier trolig ja til marihuana

Ni delstater stemmer over legalisering av marihuana samtidig som de velger USAs neste president. De siste målingene viser at rusmiddelet sannsynligvis blir lovlig flere steder.

En ung mann ruller en sigarett med marihuana under en demonstrasjon i Buenos Aires, Argentina

AVGJØRES: Legalisering av marihuana er tema i en femtedel av de amerikanske delstatene i dagens valg.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Ifølge The Washington Post viser de siste meningsmålingene at marihuana som rusmiddel blir tillatt for voksne i California og Massachusetts, mens det er mindre margin for legalisering i Nevada og Maine. I Arizona er det helt jevnt.

I disse statene må folk også ta stilling til regulering av dyrking, produksjon og salg av stoffet.

Bruk av marihuana som rusmiddel er allerede tillatt i fire delstater, samt i hovedstaden Washington.

Medisinsk bruk

Marihuana er tema for befolkningen i 20 prosent av USAs deltastater i år, for ytterligere fire stater stemmer over å gjøre stoffet tillatt til medisinsk bruk.

De siste målingene viser at Florida sannsynligvis sier ja, etter å ha stemt ned et forslag i 2014. I Montana, Arkansas og Nord-Dakota er utfallet mer uklart.

Presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump er begge tilhengere av legalisering av marihuana for medisinsk bruk, men motstandere av å tillate det som rusmiddel.

Marihuana-butikk i Oregon

LOVLIG: Marihuana er allerede tillatt i Oregon, der det kan kjøpes over disk.

Foto: Josh Edelson / Afp

Obama: Kan bety slutten på forbudet

Marihuana er som hovedregel forbudt i USA, men dersom statene som skal stemme over temaet, sier ja i dag, mener president Barack Obama at det kan sette i gang en helt ny diskusjon.

USA-OBAMA/

President Barack Obama

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Vi trenger å ha en mer seriøst debatt om hvordan vi behandler marihuana og våre narkotikalover, sa han til Rolling Stone i valgkampinnspurten.

Samtidig er han ikke for legalisering, og knytter det til mer generelle helseproblemer som kommer fra røyking. Der er han uenig med flertallet av amerikanerne. 57 prosent mener rusmiddelet bør være lovlig.

Frykter ulykker

Tilhengere av legalisering peker på at dette kan fjerne inntektene til organiserte kriminelle og narkokarteller som forårsaker enorme problemer i latinamerikanske land.

Kritikere frykter flere rusavhengige ungdommer og trafikkulykker med rusede sjåfører.

Cannabisdyrkere som allerede har startet produksjon i noen delstater, er dessuten bekymret for konkurranse fra de store tobakksgigantene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt