NRK Meny
Normal

Tør ikke gå ut i gatene i Gaza

GAZA/OSLO (NRK): Innbyggerne i Gaza holder seg innendørs etter at den israelske bakkeinvasjonen støttes opp av intens bombing. Fire barn er drept i tre ulike angrep på Gazasstripen i kveld.

Gutt i Gaza by

En palestinsk gutt med gardinene han har reddet ut av huset sitt i Gaza by etter at det ble ødelagt i et israelsk rakettangrep fredag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Tomme gater i Gaza

Gatene i Gaza by er folketomme. Innbyggerne frykter nye bombeangrep og de lurer på om den israelske bakkeinvasjonen kommer hit.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Over hele Gazastripen har det vært intens bombing det siste døgnet. Sporlys fyller himmelen. I kveld blir det meldt om flere drepte. Blant andre to barn, to brødre på fire og sju år, som ble drept i et israelsk stridsvognsangrep i Shejaiyeh øst for Gaza by.

Samtidig ble en mann i 20-årene drept i Rafah, også i et angrep med stridsvogner.

Den norske legen Mads Gilbert forteller fra sykehuset der han jobber i Gaza by at de kveld fikk inn 20 sårede sivile palestinere, de fleste barn og kvinner. To av barna er døde, forteller han, mens tilstanden er uavklart for flere av de andre.

Nyhetsbyrået AFP melder at fire barn er drept i angrep fra israelske stridsvogner i dag. Barna er i alderen fra to til 13 år. 280 palestinere er nå drept på Gazastripen siden angrepene startet sist uke.

To israelere er også drept, en sivil og en soldat.

I Gaza by er gatene så å si tomme, bare ett døgn etter at de var fulle av liv under den fem timer lange våpenhvilen torsdag.

Ett døgn senere er situasjonen nærmest umulig for sivilbefolkningen. De israelske bombene slår ned hvor som helst.

En kjempebombe eksploderte bare 150 meter fra hotellet der NRK befinner seg.

Bomben rammet et hus under bygging, og ble ødelagt. Sannsynligvis mistenkte israelerne at raketter ble skutt ut fra huset.

Israel har sagt at utskytingsramper for raketter er et av målene med den pågående bakkeoperasjonen i Gaza. I formiddag hørte NRK selv at fire raketter ble skutt ut fra et bygg på den andre siden av hotellet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombeeksplosjon i Gaza

En israelsk bombe eksploderte fredag formiddag 150 meter fra hotellet der NRKs folk bor i Gaza.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Tre brødre drept

Så langt har israelske styrker ikke trengt inn i de mest befolkningsrike områdene i Gaza, men holdt seg til utkanten.

Likevel har en mange sivile palestinerne mistet livet det siste døgnet. Sykebiler kjører hele tiden skadde og døende.

Blant dem som er blitt drept siden den israelske bakkeoperasjonen startet er de tre brødrene Ahmed (11), Walaa (14) og Mohammed (16).

De lå og sov i huset sitt i Beit Lahiya, nord på Gaza-stripen, da huset ble truffet av en granat fra en israelsk stridsvogn.

Faren deres, Ismail Abu Musallam, sier at han selv var med på å grave dem ut av ruinhaugen av det som like før hadde vært familiens hjem.

Fredag kveld opplyste FN at antall hjemløse i Gaza er doblet i løpet av de siste 24 timene.

– Antall mennesker som har søkt tilflukt hos UNRWA fra kampene i Gaza er nesten doblet i dag. Det har økt fra 22.000 til over 40.000, sier Chris Gunness, som er talsmann for FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

Nå frykter befolkningen at israelske soldater med stridsvogner skal komme inn i selve Gaza by, der befolkningskonsentrasjonen er høyest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Begravelse i Gaza

Til tross for det pågående bombardementet ble det gjennomført en begravelse i Gaza fredag. Ahmed (11), Walaa (14) og Mohammed (16) ble drept mens de sov i natt.

Foto: /Lefteris Pitarakis / Ap

– Har ødelagt ti tunneler

Den israelske hæren melder i dag at de har oppdaget ti tunneler som går fra Gaza og inn i Israel, skriver Haaretz.

Det var gjennom en slik tunnel at tretten Hamas-soldater natt til torsdag tok seg inn i Israel., men ble stoppet av israelske styrker på vei mot en kibbutz.

Å ødelegge tunnelene har vært hovedgrunnen som Israel oppgir for at de valgte å gå til bakkeangrep.

– Vi klarer ikke å ødelegge tunnelene fra lufta, derfor prøver nå soldatene å gjøre det på bakken. Vi har ingen garantier for at vi skal klare det, men vi gjør vårt beste, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Laster Twitter-innhold

33 drept i Gaza i dag

Palestinske helsekilder opplyser at 33 mennesker er blitt drept i Gaza i dag. Dermed er antall drepte palestinere siden uroen brøt ut 8. juli økt til 274.

I tillegg er minst 1920 palestinere blitt såret, mange av dem alvorlig.

En israelsk soldat, den 20 år gamle soldaten Eitan Barak, ble skutt og drept under bakkeoperasjonen i Gaza i natt.

Den israelske hæren etterforsker nå om han ble drept av skudd fra egne styrker, skriver Haaretz.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt