Flere angrep før valget

En bilbombe tok livet av sju personer og såret 52 i et selvmordsangrep øst for den afghanske hovedstaden Kabul. Tidligere i dag ble presidentpalasset utsatt for granatangrep.

Afghansk mann bærer et såret barn

En afghansk mann bærer på et såret barn utenfor et sykehus i Kabul i dag.

Foto: PEDRO UGARTE / AFP

To personer ble hardt skadd i selvmordsangrepet som var rettet mot en konvoi med utenlandske soldater.

FN-ansatte blant de drepte

En polititjenestemann opplyste at afghanske sivile var blitt rammet. Det er bekreftet at to av de drepte og én av de sårede er afghanske FN-ansatte.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt meldingen om at to av våre ansatte er drept i angrepet, sier FNs spesialutsending Kai Eide.

- En tredje kollega er såret og er brakt til sykehus for behandling.

Angrepet skjedde 35 kilometer nordøst for provinshovedstaden Tirin Kot kun to dager før landets andre valg etter Talibans fall i 2001.

Militsen har oppfordret alle afghanere til å boikotte valget. Taliban har dessuten truet med å gjennomføre angrep på valglokaler på valgdagen.

Avdekker valgfusk allerede

Valgkort selges åpelyst og kandidater er tilbudt flere tusen dollar for stemmer. En afghansk mann på oppdrag fra britiske BBC ble tilbudt tusen valgkort til ti dollar stykket. Flere selgere hadde lignende tilbud, ifølge BBC .

- Det er helt umulig å vite hvor mange valgkort som er blitt solgt på denne måten, sier BBCs reporter Ian Pannel. Det er imidlertid gjort mange arrestasjoner i forbindelse med slike transaksjoner.

Det har og blitt meldt om at enkelte har blitt tildelt dobbelt opp med valgkort, mens ansatte i regjeringen har drevet ulovlig kampanjer til fordel for enkeltkandidater.

Avsluttet valgkampen

President Hamid Karzai og hans to hovedrivaler avsluttet sin valgkampanje mandag. I en TV-sendt debatt måtte Karzai blant annet forklare sine forbindelser til krigsherren Abdul Rashid Dostum.

BBCs undersøkelser har kommet frem til at myndighetene har liten eller ingen kontroll i 30 prosent av valgkretsene. En talsmann for presidenten sier seg imidlertidig uenig i dette og påpeker at at det er sikkerhetsproblemer i kun noen få distrikter.


Kabul kandidater

Valgplakater i Kabul.

Foto: AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt