Hopp til innhold

Naturfaglærer i Colorado går med pistol i støvelen

Flere amerikanske delstater vurderer lovendringer som vil la lærere bære våpen på skolen. I Colorado går noen lærere allerede med pistoler i støvlene.

I Colorado ble en prøveordning med bevæpnede lærere innført i sommer.

VÅPEN I STØVELEN: Naturfaglærer Karl Donnelson har meldt seg frivillig til å gå på jobb med en Glock skjult i den ene støvelen.

Myndighetene i Kentucky, Alabama, Nord-Carolina, Colorado, Wisconsin og Florida diskuterer nå om lovene skal endres slik at lærere kan bære våpen, skriver ABC News.

Sju delstater lar allerede lærere bære våpen på skoleområdet, mens flere lar skolene bestemme selv.

I Colorado ble en prøveordning med bevæpnede lærere innført i sommer.

Mener våpenfrie skoler ikke er trygge

Senest i ettermiddag gjentok president Trump behovet for våpen på skolene.

Karl Donnelson, som underviser i naturfag på en skole i delstaten, meldte seg frivillig til å gå på jobb med en Glock skjult i den ene støvelen.

– Noen ganger må man gjøre andre ting i jobben sin, og dette er en av dem. Hvis vi skal beskytte barna, hvorfor skal vi ikke ha et redskap å beskytte dem med? sier han til CBS.

Donnelson er en av rundt 100 bevæpnede ansatte i Colorado. Alle har gått gjennom tre dager med skytetrening og førstehjelpskurs.

Skytetreningen gjentas hvert semester, og han må få sin mentale helse evaluert.

Luftpistoler på en skole i Arkansas

Luftpistoler i et klasserom i Arkansas. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse etter at lærerne fikk bære våpen i 2013.

Foto: Danny Johnston / AP

Skal konfrontere

Loven i Colorado forbyr egentlig skytevåpen på skoler, men et smutthull gir hvert enkelt distrikt mulighet til å utnevne væpnet sikkerhetspersonell.

Elever og foreldre får ikke vite hvem som er bevæpnet.

Donnelson forteller at instruksen hans er å låse døra til klasserommet og bevege seg mot lyden av skudd.

– Min største frykt er å bomme og treffe en elev. Men det er risikoen ved å ha en pistol. Kan jeg bomme? Ja, kanskje. Men vil du heller ha 50 drepte barn eller ett? sier han.

– Jeg sier ikke at vi skal stanse skolevold ved å ha lærere med våpen, men det er i det minste et godt sted å begynne, sier han.

Våpentrening på skole i Utah

Utah tillot bevæpning av lærere i 2012. Her får en av lærerne våpentrening på en barneskole i West Valley City.

Foto: Rick Bowmer / AP

Vil ikke ha våpen

Etter at president Donald Trump foreslo å bevæpne våpentrente lærere har han møtt motstand fra flere fagforeninger og organisasjoner.

– Foreldre og lærere avviser forslaget. Å hente inn flere våpen til skolene vil ikke beskytte elever og foreldre, sier Lily Garcia i fagforeningen National Education Association.

Randi Weingarten i det amerikanske lærerforbundet sier til AFP at «våpenkappløpet» vil gjøre skoler til festninger.

Flere lærere ved Marjory Stoneman Douglas High School i Florida, der 17 personer ble drept i forrige uke, er skeptiske til forslaget.

– Hvorfor behandler vi skolene våre som militære anlegg med lærere som skal oppføre seg som politifolk og soldater? Jeg sliter med å se hvordan en lærer skal møte noen som går rundt med en AR-15, sier Melissa Falkowski.

– Skal jeg ha ekstra opplæring i å beskytte barna i tillegg til å utdanne dem? Skal jeg ha på meg skuddsikker vest? Skal jeg ha en pistol på beinet eller i skuffen? sier Ashley Kurth.

Demonstrasjon i Florida

Skoleskytingen i Florida har ført til store demonstrasjoner mot våpenlovene i USA. Her fra Tallahassee onsdag.

Foto: Mark Wallheiser / AP

SISTE NYTT

Siste nytt