Hopp til innhold

Flammehav i Brasils våtmarker: Bruker fiskeskinn til å hjelpe brannskadde dyr

Verdens største tropiske våtmarksområde i Brasil brenner, og plante- og dyrelivet er i stor fare. De brannskadde dyrene man klarer å redde ut av flammene, får hjelp til å lege sårene med fiskeskinn.

Brannskadd jaguar

En jaguar med navnet Ousado har andregradsforbrenning som følge av brannene i Pantanal i Brasil, hvor han lever. Han hviler etter å ha fått en eksperimentell behandling for brannskadene.

Foto: Eraldo Peres / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

De siste månedene har bildene som har kommet fra våtmarkene i Pantanal i Brasil vist flammehav, hjerteskjærende bilder av skadde dyr, og utbrente dyrekadavre.

Pantanal ligger i deler av Brasil, Paraguay og Bolivia og består av sumper, elver og myrer. Men våtmarksområdet er ikke så vått om dagen.

Branner i Pantanal

Pantanal opplever den verste tørken på 47 år. Området er kjent for et rikt dyreliv som nå rammes av voldsomme branner i den tørkerammede våtmarken. En fjerdedel av Pantanal er ødelagt i brannene, ifølge satelittbilder fra universitetet i Rio de Janeiro.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Ekstrem tørke, sterke vinder og temperaturer over 40 grader er en viktig årsak til brannene som herjer der.

Lokale frivillige og brannmannskap jobber på spreng for å bekjempe flammene og prøver samtidig å redde dyr fra brannene.

Brannskadd jaguar

STERKE BILDER: Naturelskere fra hele verden har besøkt Pantanal for å se jaguarer, jabirustorker, kjempeotre, kaimaner, tukaner, papegøyer og apekatter. Nå står store deler av området i brann og truer plante- og dyrelivet.

Brannskadet jaguar etter skogbranner i Brasil

En annen brannskadet jaguar som har navnet Amanaci fikk tredjegradsforbrenning på potene sine som følge av brannene i Pantanal-regionen.

Brannskadd ringhalet nesebjørn i Pantanal.

En brannskadd ringhalet nesebjørn får hjelp av veterinærer i Pantanal i Mato Grosso i Brasil.

Kjempeoter er skadet etter brannene i Brasil.

En kjempeoter får mat ved dyreredningssenteret i våtmarkene i Pantanal i delstaten Mato Gross i Brasil.

Jaguar brannskadet i Pantanal i Brasil.

En jaguar med navnet Ousado har andregradsforbrenning som følge av brannene i området han lever i.

Død slange etter branner i Brasil

En død slange ligger på bakken i et område i Pantanal i Bolivia. Pantanal strekker seg fra Paraguay til Bolivia. Dyrelivet er hardt rammet etter brannene som har herjer i regionen.

Foto: AIZAR RALDES / AFP
Alligatorer og fugler i brannrammede Pantanal

Alligatorer og fugler er rammet av krisen i Brasil. Ekstrem tørke, den verste på 47 år, sterke vinder og temperaturer over 40 grader er en viktige årsaker til brannene.

Hjort, Brasil

En liten babyhjort får hjelp ved dyreredningssenteret i Pantanal.

Alligator og gribber.

Gribber står ved en død alligator i det brannherjede området.

Fiskeskinn på brente poter

Det er likevel noe fint i det fæle. Brasilianske forskere og veterinærer har ved hjelp av folkefinansiering, dratt ut til de brannrammede områdene for å hjelpe brannskadde dyr, melder nyhetsbyrået AP.

Forskerne har en ny måte å behandle brannskadde dyr på. De bruker fiskeskinn som bandasje på sårene. Fiskeskinn er spesielt rikt på kollagen, og skinnet holder huden fuktig. Veterinærene bruker skinnet fra fisken Talipa, og ifølge AP skal dette lege brannsårene raskere enn normalt.

Forskerne tok med seg 130 fiskeskinn-bandasjer til våtmarkene, noe som gir dem mulighet til å behandle rundt 40 dyr.

Dette er første gangen denne teknikken brukes på ville dyr. Det er den samme gruppen forskere som tok med seg teknikken til veterinærer i California, der de behandlet brannskadde bjørner etter branner på vestkysten.

Brannskadd ringhalet nesebjørn i Pantanal.

Behandlingen av de brannskadde dyrene og opplæring av veterinærer finansieres av en crowdfunding-kampanje kalt «Pantanal em Chamas». En brannskadd ringhalet nesebjørn får hjelp av veterinærer i Pantanal i Mato Grosso i Brasil.

Foto: JOAO PAULO GUIMARAES / AFP

– Presidenten gjør ingenting

President Jair Bolsonaro har blitt kritisert for økningen i branner siden han ble president i januar 2019, ikke bare i Pantanal, men også i Amazonas.

Bolsonaro har gjort lite for å stoppe brannene på våtmarkene, og har heller ikke gjort noe for å rydde opp i konsekvensene av dem, skriver AP.

En fjerdedel av Pantanal er ødelagt i brannene, ifølge satelittbilder fra universitetet i Rio de Janeiro.

Vegetasjonen i Pantanal kan regenerere seg raskt med regn, men dyrelivet som overlever står igjen mange steder uten habitat.

Pantanal brann

Over 23.000 kvadratkilometer, et område nesten på størrelse med Viken fylke, har gått opp i flammer i regionen hittil i år, ifølge Rio de Janeiros føderale universitet.

Foto: Andre Penner / AP

«Uopprettelig»

Skaden er uopprettelig og spesielt ødeleggende for dyrene, ifølge leder Juliana Camargo i naturvernorganisasjonen Ampara Animal, ifølge NTB.

– Svært få dyr overlever. De som gjør det, rammes ofte svært alvorlig. De brennes til beinet, må ofte avlives eller dør av sult og tørst, sier hun, ifølge NTB.

– Det verste er når folk på bakken som kjemper mot flammene, forteller oss at «det er ingenting vi kan gjøre, alt kommer til å brenne». Det eneste håpet er at det regner, men det ventes ikke å skje før i november, sier Camargo.

Pantanal brann

Brannene i Pantanal startet i juli og fortsatte inn i september. De enorme brannene i Brasil fortærer enorme mengder skog og rammer plante- og dyrelivet hardt.

Foto: Andre Penner / AP

Bare siden august er 15.000 kvadratkilometer svidd av.

Hittil i år har det vært 12.567 branner i brasilianske Pantanal, noe som gir ny årsrekord med over tre måneder igjen av 2020, ifølge satellittdata samlet inn av Brasils nasjonale romforskningsinstitutt INPE.

Mange av innbyggerne i Pantanal er avhengige av økoturismen i regionen, og næringen rammes nå både av pandemien og brannene.

Jaguar, brannherjede Brasil

Regionen ved den sørlige utkanten av regnskogen Amazonas er berømt for sitt storartede biologiske mangfold som blant annet omfatter 159 pattedyrarter.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt