Hopp til innhold

Flaggmarsj i Jerusalem kan sette fyr på konflikten med Hamas igjen

Hamas advarer mot at en israelsk nasjonalistisk flaggmarsj gjennom Jerusalem kan trigge en «ny eksplosjon for beskyttelsen av al-Aqsa moskéen og Jerusalem».

Flaggmarsj i Jerusalem i 2015

Under denne flaggmarsjen i 2015 deltok flere hundre israelske høyrenasjonalister. Et liknende oppmøte kan føre til voldsomme sammenstøt med palestinere, bare uker etter at en våpenhvile satte en stopper for kamphandlinger mellom Hamas og Israel.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Det forventes at hundrevis av israelske nasjonalister vil marsjere gjennom Jerusalem og inn i gamlebyen på tirsdag. Det skriver den israelske avisen Haaretz.

Marsjen varer fra kl. 10–15 norsk tid, og vil gå gjennom Damaskusporten, inn i det muslimske kvarteret.

Både palestinerne og israelerne ser på Jerusalem som sin hovedstad. Ingen av kravene er anerkjent internasjonalt.

Dermed blir flaggmarsjen gjennom det omdiskuterte området sett på som en provokasjon av palestinerne. Det kan knuse den skjøre freden som kom med våpenhvilen i mai.

Hamas varsler «identisk» reaksjon som i mai

– Vi ber alle palestinere i Jerusalem om å stanse denne marsjen, sa Hamas' talsperson Abdulatif Al-Qanua på mandag.

Samling utenfor Al-Aqsa etter våpenhvilen

Slik så det ut utenfor al-Aqsa moskéen i sentrum av Jerusalem etter at våpenhvilen trådde i kraft 21. mai. Al-Aqsa-moskéen regnes som det tredje helligste stedet i Islam.

Foto: Ahmad Gharabli / AFP

Han kaller marsjen for «en lunte til en ny eksplosjon for beskyttelsen av al-Aqsa moskéen og Jerusalem.»

Ifølge den libanesiske avisen al-Akhbar har Hamas varslet egyptisk etterretning om at reaksjonen til den omdiskuterte marsjen vil være «identisk» til handlingene i mai.

Da ble hundrevis raketter avfyrt mot store deler av Israel, deriblant Jerusalem. Konflikten varte i elleve dager, og endte med en våpenhvile 21. mai.

243 palestinere ble drept i de israelske angrepene mot Gaza, inkludert 66 barn. Tolv israelere ble drept i Hamas-angrepene.

Naftali Bennett

Naftali Bennett leder den høyrenasjonalistiske koalisjonen Yamina. Han ble Israels statsminister på søndag 13. juni. Den rollen skal han ha frem til 2023, når han må gi fra seg statsministerrollen til sentrumspolitikeren Yair Lapid.

Foto: Gil Cohen-magen / AFP

Første store utfordring for Naftali Bennett

Marsjen ble utsatt fra torsdag sist uke. Da klarte ikke politiet og arrangørene å bli enige om en rute som ikke ville sette fyr på konflikten på nytt.

Men nå har den nye sikkerhetsministeren i Israel, Omer Bar-Lev, godkjent marsjen med sin opprinnelige rute.

– Jeg har inntrykk av at politiet er vel forberedt, og at en god innsats har blitt gjort for å bevare både liv og helse, sa Bar-Lev på mandag.

Omer Bar-Lev

Omer Bar-Lev er den nye sikkerhetsministeren i Israel. Han representerer Ha'Avodah, arbeiderpartiet i Israel, som lenge hadde makten i landet. Nå sitter de igjen med kun 7 av 120 representanter i Knesset.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Bar-Lev er en del av den nye regjeringen i Israel, ledet av Naftali Bennett. Han tok over etter 12 år med tidligere statsminister Benjamin Netanyahu ved roret.

Basert på en svært bred koalisjon fra sentrumspartier til de ytre høyre, blir håndteringen av flaggmarsjen en krasjtest for Bennetts regjering.

Det israelske militæret har nå aktivert Iron Dome («Jerndomen»), et mobilt luftvernsystem som avskjærer store deler av rakettangrepene fra Hamas, skriver Haaretz.

Opprinnelig skulle marsjen finne sted på Jerusalemdagen, som markerer 54-årsdagen for invasjonen av Øst-Jerusalem. Den ble uitsatt på grunn av konflikten som begynte samme dagen.

SISTE NYTT

Siste nytt