NRK Meny
Normal

Fjerner ikke Holocaust-benektere

Facebook får kritikk for å tillate Holocaust-benektere å opprette grupper der de publiserer sine meninger.

Montasje Facebook
Foto: Anders Brekke, fotomontasje / NRK

En advokat i Dallas, Brian Cuban og broren Mark Cuban, tok kontakt med Facebook for å få dem til å fjerne opprettede grupper på den sosiale nettsiden hvor medlemmene benekter at Holocaust , jødeutryddelsen i Europa under annen verdenskrig, har funnet sted.

357 medlemmer

Det skal versere minst fem slike grupper som til sammen har totalt 357 medlemmer. Noen av medlemmene er fra land hvor det å benekte Holocaust er forbudt.

Brian Cuban la vekt på at Facebook tidligere har fjernet og blokkert for grupper etter klager fra publikum, og begrunnet utestengingen med at "eierne av Facebook selv setter standarden for hva som kan fjernes og ikke."

Facebooks talsmann, Barry Schnitt, sier selskapet deler Cuban syn om at den Holocaust-benekter-sidene er krenkende og forkastelige.

Balanserer på en line

Talspersoner for Facebook sier imidlertid at nettsamfunnet prøver å ballansere på den fine linen mellom toleranse og sensur. Vi har lagt lista ved grupper og personer som truer med vold mot andre.

- Vi fjerner også grupper som uttrykker hat mot individer og grupper og sim er sponset av terrororganisasjoner. Men vi legger ikke ned grupper som snakker ut mot land, politiske enheter eller ideer.

På sine siden oppfordrer Facebook gjennom sine "Terms of Service" medlemmer til ikke å legge ut innhold som kan " utgjøre, oppfordre eller skaffe veiledning til hvordan begå en forbrytelse, samt krenke lokal, regional, nasjonal eller internasjonal lov."

KKK ble fjernet

Å benekte Holocaust er ikke ulovlig i USA. Men Cuban viser til flere land hvor det er straffbart, dete r land som Østerrike, belgia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Litauen, Polen, Romania, Israel, Slovakia og Sveits.

- Bare fordi innholdet er ulovlig i andre land betyr det ikke at disse gruppene vil bli fjernet fra sidene. for eksempel er innhold av homoseksuell karakter ulovlig i noen land, men det betyr ikke at slikt innhold blir fjernet på Facebook, sier en talsmann for Facebook.

For ikke lenge siden tok Facebook affære og fjernet en Ku-Klux-Klan-gruppe med 95 medlemmer fra Isle of Man fra sidene.

- I dette tilfellet ble gruppen fjernet fordi innhold oppfordret egne medlemmer til vold mot utlendinger, ifølge Facebook.

Brødrene Cuban og Facebook har diskutert fram og tilbake siden november i fjor.

- Vi forstår at Cuban ikke liker svaret vi gir ham, men hans anklager mot oss om å være uansvarlige er ikke riktige, sier Facebooks talsmann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt