Starter det farligste og vanskeligste arbeidet siden tsunamien i dag

Ansatte ved Fukushima-anlegget i Japan har begynt det farligste arbeidet ved det ødelagte atomkraftverket i Fukushima på to år. Nå skal 1500 radioaktive brenselsstaver fjernes.

Arbeidet med å fjerne brenselstaver fra det ødelagte Fukushima-anlegget i Japan er i gang

Arbeidet med å fjerne brenselsstaver fra det ødelagte Fukushima-anlegget i Japan er i gang.

Foto: HANDOUT / Reuters

Selskapet Tepco, som driver Fukushima, opplyser mandag at arbeidet med å fjerne uran- og plutonium-staver fra reaktoren nå er i gang.

Dette anses som det farligste og vanskeligste arbeidet som er gjort siden reaktorene ble ødelagt av tsunamien som skylte over Japan i 2011.

Men det er også et viktig steg i arbeidet med å avvikle atomkraftverket.

Det vil ta minst to dager å fjerne de første 22 brenselsstavene fra kjølebassenget, opplyser Tepco. I alt 1.500 brenselsstaver skal fjernes, og det kan ta opp mot ett år, ifølge selskapet.

– I dag startet vi med å fjerne de første brenselsstavene med en fjernstyrt kran, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Nedsmelting

Brenselsstavene er 4 meter lange rør som er fylt med uran- og plutonium-brensel, og frykten er at mange av dem kan ha blitt ødelagt under jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Fukushima-anlegget og østkysten av Japan i mars 2011.

Da katastrofen inntraff, ble kjøleanleggene i tre av reaktorene på Fukushima ødelagte, og en nedsmelting startet.

I den fjerde reaktoren pågikk det vedlikeholdsarbeid da tsunamien rammet, derfor var alle brenselsstavene flyttet over til et lagerbasseng. Men oppsamling av hydrogen førte til branner og nedsmelting i de tre andre reaktorene, og som i sin tur førte til eksplosjoner i reaktor fire.

Kritikk

Arbeidet med å fjerne brenselsstavene skulle egentlig ha begynt for flere måneder siden. Men en rekke uforutsette problemer og tilbakeslag har ført til utsettelser.

At arbeidet har blitt så forsinket, har heller ikke lettet på kritikken mot Tepco for hvordan selskapet har håndtert krisen etter at tsunamien traff Fukushima i 2011

SISTE NYTT

Siste nytt