Hopp til innhold

Robert Fisk: Syria går mot borgerkrig

Som en av få vestlige journalister har Independent-journalisten Robert Fisk vært inne i Syria og rapportert hjem til sin engelske avis.

Video c4313ee9-343c-4acf-a893-e7f5f98e9bb8.jpg

Video: Robert Fisk forteller om situasjonen i Syria.

– Når du er i hovedstanden, Damaskus, der butikkene er fulle av folk og det er et yrende folkeliv på restaurantene, da føles det ikke som om du er i en by som er på kanten av en borgerkrig. Jeg tror Assad-regimet har bedre kontroll en det vi utenfra tror, sier Fisk til NRK .

– 1150 drepte soldater

Fisk har nettopp kommet ut fra det lukkede landet der han har vært i flere dager og rapportert til den britiske avisen The Independent. I et lengre intervju med Urix på NRK forteller den erfarne journalisten om sitt opphold i Syria.

Håndholdte og ustødige mobilvideoer av angrep og demonstrasjoner har rullet over vestlige tv-skjermer, inne i landet har det vært få til å rapportere.

Video Syriske demonstranter

Video: I slutten av juni kom denne mobilvideoen ut av Syria.

– Kampene er konsentrert rundt byene Homs og Hama, men det som er nytt nå er at antallet angrep mot regimets soldater og sikkerhetstyrker øker, forteller Fisk.

Han har selv deltatt i flere soldatbegravelser, og snakket med offiserer i den syriske hæren.

– Ifølge regimet er antallet drepte soldater nå opp i over 1150 i løpet av syv måneder og det blir, av de offiserene jeg har snakket med, kalt en massakre.

– Hæren innrømmer at det er desertører som slåss mot regimet, spørsmålet nå er hvor lenge hæren kan fortsette å ta slike tap. Men jeg har ikke selv sett noen form for massedesertering.

Delt land

Syria har helt siden de var en under fransk styre vært et delt land bestående av mage ulike etnisiteter og religioner. Majoriteten er muslimske arabere, både sunni og sjia, men det finnes en stor minoritet av ulike kristne grupper.

– Det virkelige problemet i landet derimot er at det er i ferd med å bli krig mellom ulike etniske og religiøse grupper. For hvis landet blir delt i ulike religiøse grupper, da står man på terskelen til en skikkelig borgerkrig.

Syrias president Bashar al-Assad

Syrias president Bashar al-Assad etterfulgte sin far i 2000.

Foto: Afp

De sju siste månedene har det vært store demonstrasjoner i Syria, hvor president Bashar al-Assads motstandere krever demokratiske reformer i landet.
Myndighetene har slått hardt ned på protestene. FN har anslått at minst 3000 mennesker er drept så langt i konflikten.

Mange syrere har kommet seg over grensen til Libanon på flukt fra volden i hjemlandet, og i dag kom det nyheter om at syriske myndigheter har lagt ut landminer langs den libanesiske grensen for å hindre flukten.

Verdenssamfunnet har fordømt det syriske regimets voldsbruk mot sivile demonstranter som krever regimeendring, men det har ikke vært åpnet for at NATO kan gripe inn, slik FN vedtok at NATO kunne gjøre i Libya.

Kom seg inn via Moskva

– Jeg tror ikke Nato vil engasjere seg slik de gjorde i Libya, og jeg vet at president Assad har sett bildene av Gaddafi da han ble tatt til fange, sier Fisk som i lang tid har forsøkt å komme seg inn i det lukkede landet uten hell. Inntil han fikk nys om et besøk i Moskva.

– Jeg fikk høre at Assads nærmeste rådgiver, Buthina Sbaaban, skulle til Moskva. I all hast kom jeg med til den russiske hovedstaden og møtte henne ved flytrappen. Der fikk jeg forklart henne min situasjon. At det var umulig for meg å få rapportert fra begge sider hvis jeg ikke fikk høre den andre sidens synspunkter. Jeg sa til henne at de ikke kan skylde på meg hvis de mente at dekningen var for ensidig. Siden de ikke slapp med inn for å fortelle hva som skjer. Hun smilte og sa hun skulle se på saken. Det gjorde hun, og etter en liten stud fikk jeg et visum og kom inn.

Inne i Damaskus var det ikke vanskelig å få rom. Hotellene var tomme og turistene borte. Bare noen få kinesere var i byen, og ifølge Fisk kunne han jobbe ganske fritt.

– Jeg kunne reise rundt på egenhånd og jeg fikk mulighet til å delta i flere begravelser til syriske soldater. Jeg kunne ringe med mobiltelefonen og det er godt mulig de overvåket meg, men det spilte ingen rolle for de kunne lese det i avisen dagen etter uansett, ler han.

I tirsdagens Urix klokken 2210 blir det sendt et lenger intervju med Robert Fisk.