Hopp til innhold

Fire terroriserte universitet i 16 timer

NAIROBI/OSLO (NRK): Terroraksjonen på universitetet i Garissa i Kenya er over og fire terrorister er drept. Minst 147 studenter ble drept i det 16 timer lange terrorangrepet.

Mnst 70 studenter er drept i Al Shabaabs angrep på et univsersitet i Kenya - og tallet kan stige.

– Operasjonen på Garissa University College er over og alle de fire terroristene er døde, var meldingen fra Kenyas nasjonale katastrofesenter i kveld.

Da var det gått 16 timer siden terroristene fra den somaliske terrororganisasjonen al Shabaab hadde tatt seg inn på universitetsområdet og begynt å henrette studenter.

Terroristene skrøt selv på telefon til nyhetsmedia om at de delte opp studentene i muslimer og ikke-muslimer.

– Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa al-Shabaabs militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters tidligere i dag.

Trodde advarsler om terrorangrep var aprilspøk

Garissa ligger rundt 150 kilometer fra grensen til Somalia og har vært en utrygg by i årevis.

Verdens største flyktningleir med over 400.000 flyktninger, Dabaab, ligger bare få kilometer fra byen.

Studenter som kom seg ut av universitetsområdet i Garissa under angrepet sier at det har vært en rekke advarsler om et angrep.

– Det har vært advarsler om et angrep hele uken og selv universitetsledelsen var informert, sier Nicholas Mutuku. – Men som alle andre tok de det ikke på alvor, fordi det ikke er første gang det kommer slike advarsler, fortsetter han,

Noen av dem som så advarslene før dagens angrep trodde at det var snakk om en aprilspøk.

– Det var hengt opp mange advarsler i går, men fordi det var 1. april trodde vi det var en spøk, sier en student som bare gir navnet Katherine.

Student og soldater

En mannlig student for hjelp til å komme seg ut av universitetsområde av kenyanske militære. De aller fleste av studentene lå og sov da terroristene angrep og måtte derfor prøve å flykte uten klær.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Verste terrorgangrep på 17 år

Myndighetene har utlovet en dusør på 1,7 millioner kroner for opplysninger som gjør det mulig å pågripe en mann som omtales som Mohamed Mohamud. Han beskrives som den mest ettersøkte og knyttes til angrepet.

Terroraksjonen er den verste som har rammet Kenya siden bombeangrepet mot den amerikanske ambassaden i Nairobi i 1998.

Da ble 213 mennesker drept da en lastebil full av eksplosiver kjørte inn i ambassaden,

Al Shabaab, som står bak dagens angrep i Garissa, sto også bak angrepet på kjøpesenteret i Westgate i Nairobi i september 2013, der 67 mennesker ble drept.

Kenya med Garissa

SISTE NYTT

Siste nytt