Hun stjeler oppmerksomheten fra kvinnene som skal slåss mot Trump

Fire kvinnelige senatorer vil utfordre Trump ved presidentvalget neste år. Men kvinnen som er for ung til å stille, kaprer det meste av medieoppmerksomheten så langt i valgkampen.

FÅR DE ERFARNE MED PÅ RADIKALT KLIMAFORSLAG:

Forrige uke lanserte Alexandria Ocasio Cortez The Green New Deal sammen med langt mer erfarne politikerkolleger utenfor kongressen

Foto: ALEX WONG / AFP

29 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez er demokratenes nye mediestjerne.

Men en må være 35 år gammel for å bli valgt til president i USA. AOC, som hun kalles, er bare 29, og kan ikke stille til neste år.

En fersk måling av internettrafikk nettstedet Axios har fått laget viser likevel at grasrotaktivisten fra The Bronx som ble valgt inn i kongressen i fjor får mange flere klikk og likes enn sine kolleger som faktisk er presidentkandidater.

Faktisk viser målingen at Ocasio-Cortez får flere likes og retweets enn de fleste bortsett fra presidenten selv.

Denne uka har Ocasio-Cortez hold kurs i bruk av sosiale medier for sine eldre kongresskolleger.

Men interessen hun skaper handler også om konkret politikk.

SE CORTEZ-VIDEOEN SOM GÅR VIRALT:

På et møte i kongressen tok Alexandria Ocasio-Cortez for seg det politiske systemet i USA, der politikere blant annet kan være sponset av store firma med sterke politiske interesser. Videoen har fått mye oppmerksomhet.

Får støtte til radikalt klimaløft

Klimaløftet The Green New Deal, som allerede har fått hashtagen #GND, er kanskje det beste eksemplet.

Denne planen har som mål å få USAs klimapolitikk til å skyte kraftig fart igjen gjennom en storstilt satsing på grønne arbeidsplasser, grønn teknologi og infrastruktur.

Ocasio-Cortez har lansert planen som også har som mål å garantere høyere minstelønn, sykelønn, permisjonsordninger en trygg alderdom for alle amerikanere.

Alle de fire kvinnelige senatorene som har kastet seg inn i presidentvalgkampen har allerede gitt sin støtte til GND.

Akkurat nå ser det ut til at det kan bli viktig hvilken presidentkandidat den unge kongressrepresentanten etter hvert vil gå inn for.

Selv kan hun heller ikke bli visepresidentkandidat på grunn av den nedre aldersgrensen på 35 år.

Fire kvinner klare til å gå i strupen på Trump

De fire kvinnelige senatorene som så langt er blant de heteste kandidatene til å utfordre Trump er alle kjent for sin tøffe stil.

KALD FORNØYELSE:

Amy Klobuchar har vært ute en vinternatt før i hjemstaten Minnesota. Det var naturlig for henne å lansere kandidaturet sitt i snøstorm og uten hansker i Minneapolis i helga.

Foto: Eric Miller / Reuters


I helgen kastet Amy Klobuchar (58) fra Minnesota seg inn i valgkampen. Hun er fra en av delstatene Midtvesten der Trump avgjorde valget i 2016 og sees på som en som kan kapre velgere som stemte på ham sist.

Hun har lang erfaring fra senatet der hun også er kjent for å være en tøff sjef. Ifølge Buzzfeed har flere potensielle kandidater takket nei til å lede valgkampen hennes fordi hun krever for mye. Tidligere medarbeidere forteller om hyppig utskifting av staben hennes i senatet og stadig kritikk fra Klobuchar selv.

Da senatoren lanserte sin kampanje i snøværet i Minneapolis i helgen, var klima et saksfelt også hun fokuserte på.

– Folket er på vår side når det gjelder klimaendringene, sa Klobuchar før hun la fram en smørbrødliste med tiltak.

Harris får mest oppmerksomhet

Det er 54 år gamle Kamala Harris fra California som så langt har fått mest oppmerksomhet av dem som har meldt seg som presidentkandidater.

PÅ VEI MOT VENSTRE:

Kamala Harris fra Californial eder foreløpig i feltet med de senatskvinnene som har stilt opp så langt.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Hun har multietnisk bakgrunn lik mange unge amerikaneres, med mor fra India og far fra Jamaica. Men Harris selv har sagt at hun ikke ønsker å være en kandidat som passer i mange nok kategorier for velgerne.

Politisk har Harris lansert en agenda et godt stykke til venstre i det demokratiske partiet:

En helsereform der staten betaler for alle slik som i Norge, et forbud mot salg av angrepsvåpen, og altså støtte til Alexandria Ocasios-Cortez' klimaplan.

Metoo-valgkamp

Senator Kirsten Gillibrand (52) fra New York ligger ganske godt an på statistikken til Axios over hvilke demokrater som får mest medieoppsomhet, men Harris slår henne.

I FULL GANG MED VALGKAMP:

Kirsten Gillibrand er i full gang med å møte velgere i de første delstatene som skal stemme i nominasjonsvalgene til neste år. Her er hun i New Hampshire.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Gillibrand har ledet an Meto-kampanjen i amerikansk politikk. Lenge før det var noen slik kampanje kjempet hun mot seksuell trakassering og overgrep i det amerikanske forsvaret der hemmeligholdet rundt slikt hadde vært omfattende.

Hun var også en av dem som gikk i bresjen for at senatorkollega Al Franken fra Minnesota skulle trekke seg etter at en kvinnelig journalist framsatte anklager om seksuell trakassering mot ham. Demokratene har ført en nulltoleransepolitikk slike saker etter at Metoo-kampanjen skjøt fart.

Foreslår at Trump kan sitte inne om et år

Elizabeth Warren (69) ble i sin tid ansatt av Barack Obama som en vaktbikkje i opprydningen etter finanskrisen.

Hun lekset opp for banksjefer i diverse høringer i Kongressen, men tok etter hvert selv plass der da hun ble senator fra Massachusetts i 2013.

I STRUPEN PÅ TRUMP I IOWA:

Elizabeth Warren kom med svært harde angrep på president Trump da hun møtte velgere i Iowa i helga.

Foto: SCOTT OLSON / AFP

Da hun offisielt sparket i gang valgkampen sin i helga, tok Warren virkelig på seg boksehanskene da hun sarkastisk foreslo at Trump kanskje vil sitte i fengsel allerede i november neste år når han etter planen skal stille til gjenvalg.

Også Warren har gitt sin støtte til det store klimaløftet og står vanligvis lengst til venstre politisk av de fire kvinnelige senatorene som har lansert seg som presidentkandidater.

Demokratiske kandidater 2020

Her kan du se hvem som har lansert seg som kandidater til å bli Demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2020. Nye navn legges til etter hvert som de melder seg.

SISTE NYTT

Siste nytt