NRK Meny
Normal

Fire nye E.coli-dødsfall i Tyskland

Den dødelige E.coli-bakterien EHEC har tatt ytterligere fire liv. Dermed har i alt 47 personer mistet livet som følge av utbruddet.

E.coli

Det meldes fremdeles inn nye smittetilfeller daglig i Tyskland. I dag ble det meldt om fire nye E-coli-dødsfall.

Foto: Afp / Scanpix

46 av dødsfallene skjedde i Tyskland, men én kvinne som nylig hadde vært i Tyskland døde i Sverige, melder nyhetsbyrået AFP.

Utbruddet, som trolig er forårsaka av bønnespirer dyrka på en gård nordvest i Tyskland, har ført til om lag 3800 sykdomstilfeller i til sammen 16 land. 850 av tilfellene blir betegna som alvorlige, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Færre syke

Det meldes fremdeles inn nye smittetilfeller daglig, men siden slutten av mai, har antall syke sunket gradvis.

I går ble det kjent at ni personer er smitta i et nytt E.coli-utbrudd i Bordeaux i Frankrike.

Bakteriestammen har de samme karakteristikkene som den som forårsaka utbruddet i Tyskland, opplyser franske helsemyndigheter.

Russland gjenopptar importen

Tirsdag gjenopptok Russland import av grønnsaker fra Nederland og Belgia, melder AFP. Russland innførte importstopp av EU-grønnsaker etter E.coli-utbruddet tidligere denne måneden.

I forrige uke signerte Russland og EU en rammeavtale for å starte opp igjen importen av EU-grønnsaker til Russland. I en periode må hvert land som eksporterer ferske grønnsaker til Russland, gi opplysninger om hvor varene er produsert og bekrefte at de ikke inneholder farlig E. coli-smitte.

– Etter en ekspertundersøkelse gjenopptar vi importen fra Nederland og Belgia, opplyser sjefen for landets forbrukervernombud, Gennady Onishchenko til russiske nyhetsbyrå.

Sju søkte om tillatelse

Til sammen sju medlemsland har søkt om tillatelse til å eksportere grønnsaker til Russland igjen. I første omgang gjenopptar Russland import fra Belgia og Nederland, mens fem land må vente.

Russland måte tåle hard kritikk fra EU etter at de nekta å importere grønnsaker. EU mener landet ikke hadde vitenskapelig belegg for å innføre full stans i innførselen av grønt fra unionens 27 medlemsland.

Agurker blir kasta i Frankrike

På grunn av lav etterspørsel i etterkant av E.coli-utbruddet, må store mengder grønnsaker kastes.

Foto: RAYMOND ROIG / Afp

Store tap

Grønnsaksbønende i Europa har lidd store tap som følge av E.coli-utbruddet. Tidligere denne måneden bestemte EU at bøndene får 210 millioner euro i erstatning til bøndene.

Pengene skal erstatte tapte salgsinntekter på blant annet agurker, tomater, salat og paprika. Store mengder grønnsaker har blitt kasta på grunn av den lave etterspørselen.

Smitten ble først hevda å stamme fra spanske økologiske agurker, men dette ble avkrefta i senere tester. Nå er tyske myndigheter rimelig sikre på at smitten kommer fra tyskproduserte bønnespirer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt