Fire nye bilbranner i Sverige

GÖTEBORG (NRK): Det brenner fortsatt i Sverige. En av politiets teorier er at brannene er påsatt av «parallellsamfunn». Naboer opplyser til NRK at forholdene i deler av Göteborg har blitt verre.

Bilbrann

NYE BRANNER: To ytterligere biler ble påtent i nærheten av Frölunda torg natt til onsdag. Til sammen fire biler brant i løpet av natten.

Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

Natt til onsdag brant fire nye biler i Göteborg-området.

I løpet av en halvtime ble to biler påtent i Västre Frölunda i Göteborg. Det er det samme området som flere biler brant mandag kveld. Til sammen brant tre biler i Göteborg og en i Borås natt til onsdag.

– To av bilene ved Västre Frölunda stod ved bolighus, og det var stor spredningsfare til både hus og biler, opplyser operasjonsleder Johan Ljung i Väst politidistrikt.

Han presiserer likevel at natten var mye roligere enn kvelden før.

En person er nå pågrept, melder SVT.

Politiet setter ikke de nye brannene i sammenheng med gårsdagens hendelser.

– Alle brannene i natt var påsatt. I Borås har de slengt inn en sten og deretter slengt inn brennende væske. Det er observert ungdommer på stedet, forteller pressetalsperson i politiet, Thomas Fuksborg til NRK.

Les om naboenes reaksjon lenger ned i artikkelen.

Advarte mot nye branner

Politisjefen i Östra Fyrbodal, Rickard Fremark, advarte tirsdag mot nye branner. Han snakker på bakgrunn av de mange påsatte bilbrannene i de svenske byene Göteborg og Trollhättan mandag kveld.

– Vi jobber nå med å spre trygghet. Vi vil ikke at folk skal uroe seg, der vi også har mulighet til å bevilge store ressurser fra region vest, sier Fremark.

Han forteller at politiet har bevilget ekstra ressurser natt til onsdag.

– Vi har et «parallellsamfunn»

Bensinlukt, glasskår og brent gummi. Nærmere 150 biler ble påtent mandag kveld og natt til tirsdag i Sverige.

I tillegg til Göteborg og Trollhättan, har det stått flammer i både Helsingborg og Malmö.

Rickard Fremark, politisjef Östra Fyrbodal

EGNE NORMER: Rickard Fremark, politisjef i Östra Fyrbodal, forteller at politiet daglig jobber med et utenforskap i samfunnet som lever under en egen justis. Dette er en av teoriene til hvem som står bak mandagens bilbranner.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs

Fremark sier det virker som at brannene har sammenheng, der de er påtent på cirka samme tidspunkt, og flere av gjerningspersonene har vært kledd likt og har brukt masker.

På spørsmål om hva som er motivasjonen bak brannene, drar politisjefen frem at det finnes et utenforskap i samfunnet.

– Det er flere teorier om hvorfor brannene tennes. Én av dem er at det finnes et «parallellsamfunn» som har en egen struktur og som ikke stoler på myndighetene, sier Fremark, og legger til at de har aktører i politiet som jobber med dette daglig.

Bilder fra sosiale medier viser brannene. Foto: Abo Bilal

– De er en gruppe av blandet etnisitet og bakgrunn. De styrer regler og normer helt selv, og holder i hovedsak til i Kronogården og andre deler av Stor-Göteborg, sier politisjefen uten å kunne bekrefte at de vet det er disse som er skyldige i nattens branner.

– Er de sinte på politiet og samfunnet?

– De brukte harde ord mot oss, men ikke spesielt mye vold. Det er vanskelig å si noe om motivasjonen. Disse hendelsene har oppstått ved jevne mellomrom, og spesielt vært gjennomgående rundt skolestart de tre siste årene, sier Fremark.

Beboer: – Det er blitt mye verre

Foreløpig er to personer mistenkte og én etterlyst, opplyser politiet til NRK tirsdag kveld.

Flere av de involverte skal være kjenninger av politiet og hovedsakelig gutter fra under 15 til over 20 år. Politiet har kontakt med noen av de yngres foreldre, opplyser Fremark.

– Disse befinner seg i miljøer som potensielt kan være svært skadelige, sier han.

bekymret for branner

HØYT SMELL: Salwa Abdul-Rahman satt i leiligheten og spilte dataspill da hun hørte det smalt på gaten. Hun tror gjerningsmennenes motivasjon er å skremme.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

Salwa Abdul-Rahman (24) bor nær Frölunda Torg i Göteborg – et av områdene hvor det var flere bilbranner både tirsdag og onsdag.

24-åringen har bodd i området nesten hele livet, og merker at miljøet har endret seg med årene.

– Det har blitt mer uroligheter i området i løpet av de siste årene. Jeg tror disse miljøene får med seg generasjon etter generasjon slik at de blir flere som «smitter» hverandre, sier Abdul-Rahman, og sikter med dette til parallellsamfunnet politiet også snakker om.

Abdul-Rahman er født og oppvokst i Sverige, men har foreldre fra Palestina.

Hun forteller NRK at hun blir nervøs når slike ting skjer fordi hun merker at folks syn på innvandrere har endret seg i nabolaget gjennom årenes «opprør».

– Jeg merker at folk er blitt mer skeptiske til innvandrere. Det er typisk at de starter slike branner rett før valget for å spre negative følelser hos folk, der de blir sinte og redde. Det er viktig å være kritisk til hva man ser og hører og ikke la alle følelser ta overhånd, sier hun.

bilbrann

FULL FYR: Utenfor Frölunda Torg står flere «bilskjeletter» etter de mange brannene.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

– Jeg er redd for ungdommene

NRK møter også Mehmet Saglik (39) som bor i samme område, og opplevde å være der midt under «brann-kaoset».

Mandag kveld hadde han tilfeldigvis flyttet bilen fra gaten – noe han var sjeleglad for i ettertid.

megmet saglik

REDD: Mehmet Saglik sier miljøet i boligområdet har blitt verre. Han har små barn og begynner å føle seg mindre trygg.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

– Jeg så noen ungdommer som løp herfra. Det smalt og folk løp overalt. Hadde jeg parkert hvor jeg først stod hadde nok den bilen røket. De hadde jo tatt alle de andre bilene langs veien, sier Saglik.

39-åringen er vokst opp i området og bor der fortsatt. Han har alltid trivdes, men sier nå at han begynner å bli urolig.

– På bare ett år er det to til tre biler som har blitt påtent rett over gaten her. Nå har det bare blitt mer og mer. Skal jeg være helt ærlig er jeg redd for ungdommene. Kan de gjøre dette, så kan de kanskje gjøre mer, sier han.

bil i brann

SVIDD AV: Politiet har satt inn ekstra styrker natt til onsdag for å forhindre at mandagskvelden skal gjenta seg.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt