Fire ministere går fra regjeringen

Fire ministere går av fra president Mohamed Morsis regjering i Egypt.

Protesters, opposing Egyptian President Mohamed Morsi

Her fra demonstrasjon i Kairo mandag der mange tildekkede kvinner deltok i protest mot president Mohamed Morsi.

Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB Scanpix

Morsis parti, Det muslimske brorskapet, advarer om at det ikke vil godta angrep på landets institusjoner.

En talsmann for Brorskapet sa mandag at partiet vurderer å opprette egne enheter for selvforsvar.

Samtidig ble det opplyst at ministeriene for miljø, turisme, kommunikasjon og juridiske spørsmål har levert inn sine avskjedssøknader til statsminister Hesham Qandil.

Advarselen kom etter at partiets hovedkvarter ble stormet, men ingen medlemmer av Brorskapet skal ha vært i bygningen da dette skjedde.

Egyptere stormet mandag morgen hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i Kairo. De knuste vinduer, herpet bygget og stjal dokumenter de fant i bygningen.

SE VIDEOl: Egyptere stormet mandag morgen hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i Kairo. De knuste vinduer, herpet bygget og stjal dokumenter de fant i bygningen.

Minst 17 drept i blodige demonstrasjoner

En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået Reuters at 17 personer er døde etter blodige demonstrasjoner i Egypt det siste døgnet.

I tillegg skal skal nesten 800 personer være skadet.

De massive demonstrasjonene fortsatte i natt etter at egypterne på dagen ett år etter at Morsi tok over som president, flommet ut i gatene for å vise sin misnøye med presidenten og Det muslimske brorskapet.

Mandag morgen kom demonstrantene seg inn i bygningen til regjeringspartiet.

Bygningen, som ligger i Mokattam-bydelen i Kairo, skal ha blitt satt i brann før den ble stormet. Demonstranter løp inn i bygningen og begynte å kaste møbler og dukumenter ut av vinduene.

Demonstrant med Egypts flagg ved Tahrir-plassen, under en demonstrasjon mot president Mohammed Morsi

MASSIVT OPPMØTE: Demonstrant med Egypts flagg ved Tahrir-plassen, under en demonstrasjon mot president Mohammed Morsi søndag kveld.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Uroen i Egypt kan vare lenge

Dersom protestbevegelsen i Egypt når sitt første mål, å få Morsi til å trekke seg, vil det i neste fase kunne komme større utfordringer og uenighet.

Det er noen hovedpoeng for Mona Abdel-Fadil, Midtøsten-forsker ved forskningsstiftelsen Fafo i Oslo. Hun har nettopp kommet tilbake fra sitt seneste opphold i landet.

Hun betrakter Tamarud, gruppen bak de siste demonstrasjonene mot Morsi, mer som en politisk kampanje enn som bevegelse eller organisasjon.

– Det er lett å være enig med Tamaruds hovedpoeng. Men neste fase, hvordan man eventuelt skal få til en overgang fram til et nytt presidentvalg, vil kunne by på nye utfordringer og ikke minst uenigheter, sier Fafo-forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt