Fire kenyanere tiltalt av ICC

Fire kenyanere ble mandag tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord (ICC). To av dem er kandidater i det kommende presidentvalget.

Fire kenyanere tiltalt av ICC

Uhuru Kenyatta, William Ruto, Francis Muthaura og Joshua Arap Sang blir tiltalt av ICC.

Foto: Lex van Lieshout / AP

Seks personer risikerte i dag å bli tiltalt blant annet for å ha organisert drap og voldtekter i tiden etter valget i 2007.

Blant de fire tiltalte er presidentkandidatene Uhuru Kenyatta og William Ruto. Både Kenyatta og Ruto er regnet som statsminister Raila Odinga sine argeste utfordrere i presidentvalget som senest må holdes i mars 2013.

De to andre tiltalte er radioverten Joseph Arap Sang og lederen for det kenyanske sivilforsvaret, Francis Muthaura.

– Etter å ha gått grundig gjennom bevisene som anklageren har lagt frem, har ICC bestemt å bekrefte tiltalen mot fire av de seks mistenkte, sa dommer Ekaterina Trendafilova i Haag mandag.

Vil fortsette å samle bevis

Menneskerettighetsaktivist Kan Wafula i Kenya sier til nyhetsbyrået Reuters at han gleder seg over ICCs beslutning.

– Dette forandrer det politiske landskapet i Kenya. Nå kan innbyggerne gå til stemmelokalene uten å frykte vold. Jeg mener det var rettferdig, og mange vil nok jobbe med å sikre flere bevis fremover, sier Wafula.

Voldtekter og minst 1133 drap

De står overfor fem tiltalepunkter, som blant annet inkluderer å ha organisert drap og voldtekter i tiden etter 2007-valget - en tid som er kalt en av de voldeligste periodene i Kenyas historie.

Volden brøt ut etter at politiet kastet ut observatører fra senteret der tellingen av stemmene foregikk, fulgt av at valgmyndighetene erklærte Kibaki som vinner. Det som begynte som politiske opptøyer ble raskt forandret til etniske drap med Kenyattas kikuyu-stamme som mål.

Disse angrepene ble hevnet med at hjem ble satt i brann og mennesker hakket opp, og resultatet var Kenyas voldeligste tid siden uavhengigheten i 1963.

Ifølge ICC ble minst 1133 mennesker drept og flere hundre tusen fordrevet.

To nylige meningsmålinger viser at majoriteten av kenyanerne støtter prosessen i ICC. De fleste i Kenya har liten tiltro til sitt eget rettsapparat, som anses som korrupt.

To forskjellige rettssaker

Ruto blir tiltalt sammen med Sang for forbrytelser mot menneskeheten. Målet skal ifølge tiltalen ha vært tilhengere av president Mwai Kibaki. En annen mistenkt, tidligere industrialiseringsminister Henry Kosgey, ble ikke tiltalt.

Kenyatta blir talt sammen med Muthaura for forbrytelser mot menneskeheten rettet mot tilhengere av statsminister Odinga. En siste mistenkt i saken, tidligere politisjef Mohammed Hussein Ali, ble ikke tiltalt.

Ingen av de tiltalte møtte i retten mens dommeren brukte en halv time på å lese opp tiltalen. Høringen i Haag ble sendt direkte på TV i Kenya.

Kenyatta er sønn av Kenyas grunnleggende president, og 50-åringen er også landets rikeste person. Han er ifølge nyhetsbyrået AP god for over en halv milliard dollar. Ruto var tidligere statsminister Odingas samarbeidspartner, men de to røk uklare da Ruto opplyste at han også ville stille det kommende i presidentvalget.

Både Kenyatta og Ruto kommer fra store etniske grupper. Kenyatta er kikuyu, den etniske gruppen som teller flest mennesker og som har produsert to av landets tre presidenter. Ruto er kalenjin, den etniske gruppen som har produsert Kenyas lengstjenende president, Danial Arap Moi - som rekrutterte mange kalenjiner til sikkerhetstjenestene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt