Hopp til innhold

Fire ganger så mange barnebruder etter Syria-krigen

En tysk dom som tillater barneekteskap skaper debatt i landet. Samtidig fortsetter den kraftige økningen av barnebruder blant syriske flyktninger.

Diskusjon om barnebruder

BARNEBRUDER: Ifølge FN står ei jente barnebrud hvert andre sekund. Det blir 39.000 per dag. Her er syriske og libanesiske jenter samlet i en gruppediskusjon om barneekteskap i Libanon.

Foto: Russell Watkins/DFID / Flickr / Creative Commons

En regional domstol i delstaten Bayern anerkjente nylig et ekteskap mellom en 14-årig jente og en 20-årig mann fra Syria, melder avisen Die Welt.

Dommen skaper stor debatt i landet Tyskland. Nå vurderer tyske myndigheter innstramminger i egen ekteskapslovgivning for å kunne slå kraftigere ned på barneekteskap.

Landets justisminister Heiko Maas sier at de ikke skal tolerere flerkoneri eller ekteskap som involverer mindreårige, melder BBC.

En fersk oversikt fra SOS-barnebyer viser nok en dyster konsekvens av Syria-krigen. Det har vært en kraftig økning i antall barnebruder blant syriske flyktninger, fra 13 prosent før krigen, til 51 prosent etter krigen.

– Dommen opprører meg

Den lovlige alderen for ekteskap i Tyskland er 16 år. Men domstolen har likevel godkjent ekteskapet til nå 15 år gamle Alia og hennes 21 år gamle fetter Amir, som giftet seg i fjor.

Retten konkluderte med at den ikke så tegn til tvangsekteskap, og at la vekt på at paret hadde mestret - og stått sammen under - en vanskelig flukt fra Syria til Tyskland.

Generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge, som jobber mot barneekteskap, synes dommen er opprørende, og skjønner godt at den tyske opinionen vil skjerpe loven.

– Kultur, etnisitet og religion skal ikke avgjøre om du er et barn. Det er kun alder som skal avgjøre det. Hvis vi begynner å glippe der, da lar vi en misforstått solidaritet fortrenge den egentlige solidariteten, nemlig solidariteten med barn, sier han.

Kjell Erik Øie

OPPRØRENDE: Generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge synes den tyske dommen er opprørende.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Bør være kategorisk

NRK rapporterte februar om at over 60 mindreårige flyktninger kom til Norge i 2015 som gifte. Den yngste var elleve år.

Øie tror neppe at den tyske dommen vil skape presedens i Norge. Han har likevel et tydelig budskap til myndighetene dersom lignende saker blir prøvd i norsk rett:

– Norske myndigheter har kun ett valg. Det er å være kategorisk i slike saker, og beskytte disse barna på samme måte som barn som er født i Norge. Barnebruder under 16 år bør tas ut av ekteskapet og tas hånd om av barnevernet. Det bør også være en streng vurdering for barn mellom 16 og 18 år.

39.000 barnebruder hver dag

Ifølge FN står ei jente barnebrud hvert andre sekund. Det blir 39.000 per dag.

Fattigdom, vold og diskriminering av jenter, manglende utdanning, gamle kjønnstradisjoner og humanitære kriser er ofte årsaken til at barneekteskap skjer.

Jenter i flyktningleirer er svært utsatt for vold og overgrep og giftes bort i familienes desperate forsøk på å «beskytte» dem, legger Øie til.

SISTE NYTT

Siste nytt