Hopp til innhold

Tror Wien-angriper handlet alene

Politiet har pågrepet 14 personer som de mener kan knyttes til det dødelige angrepet i Wien mandag. Samtidig tror en kun én mann stod bak selve skuddløsninga.

Polititjenestemann med hund

ØKT SIKKERHET: Politi med hund undersøkte kransene før kransenedleggelsen til minne om ofrene for terrorangrepet.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Alle spor tyder på at dette var en radikalisert person, som føler seg nært knyttet til IS, sa innenriksminister Karl Nehammer.

Mannen var født og oppvokst i Wien, og hadde nordmakedonsk bakgrunn.

20-åringen var kjent av etteretningen fra før. Han skal tidligere ha forsøkt å reise til Syria sammen med 89 andre islamister.

Siden mandag har politiet pågrepet 14 personer som de knytter til terrorangrepet.

Nehammer sier tirsdag ettermiddag at mobilvideoer antyder at det ikke var flere personer som deltok direkte i skuddløsninga.

VIDEO: Denne videoen ble delt i sosiale medier mandag kveld, og viser etter alt å dømme skytingen utenfor synagogen. Innholdet er ikke verifisert av politiet.

Ransaket 18 boliger

Den drepte angriperen var tungt bevæpnet. Han var også utstyrt med et falskt bombebelte, ifølge politiet.

Etter å ha ransaket mannens bolig, skal politiet blant annet ha sikret seg videomateriale.

Nehammer sier at de ikke kan utelukke at det kan være flere gjerningspersoner på frifot, selv om det så langt ikke er indikasjon på at det var mer en én.

18 boliger er ransaket i kjølvannet av angrepet.

Angrepet skjeddet kun få timer før Østerrike skulle innføre et nytt portforbud på grunn av koronapandemien. Mange innbyggere var derfor ute på restauranter og barer for å nye de siste timene før landet stengte.

Vitne: «Skjøt vilt rundt seg»

Angrepet skjedde ved Schwedenplatz i sentrum av Wien, i et område hvor det blant annet ligger en synagoge. Ifølge politiet startet angrepet rundt klokken 20 mandag kveld.

Det skal ifølge politiet ha blitt skutt på seks forskjellige steder.

Et øyenvitne, som vil være anonym, forteller til ÖRF at han hørte noe som lignet på en eksplosjon. Deretter så han en person som løp og som skjøt vilt rundt seg med automatvåpen.

– Han løp mot Schwedenplatz og fortsatte å skyte vilt der. Så kom politiet og skjøt.

Rabbineren Schlomo Hofmeister sier til nettstedet Kurier at angriperne skjøt mot folk som satt på et utested, ikke mot synagogen. Øyenvitner fra utestedet Schwarzes Kameel forteller at det brøt ut panikk.

– Alle løp inn og ned på toalettet, sier en kvinne.

Kvinner løper i sikkerhet i Wien

En rekke kvinner løper i sikkerhet i Wien etter skuddløsningen.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

«Frastøtende terrorangrep»

Fem personer inkludert den antatte gjerningsmannen ble drept madnag. Totalt 22 personer er såret, ifølge Reuters.

Innenriksministren sier at hele sentrum av Wien er stengt og at folk må holde seg hjemme.

Hæren er satt inn for å beskytte ambassader og andre truede bygninger. Innbyggere i Wien bes om å holde seg unna offentlig transport og forlate sentrum.

Østerrike har skjerpet kontrollen ved sine landegrenser. Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz skriver på Twitter at angrepet på Wien er et «frastøtende terrorangrep».

Flere naboland har tilbudt Østerrike bistand etter angrepet.

Politiet: Økt årvåkenhet etter Wien-angrep

Politiet i Oslo fulgte mandag kveld utviklingen på terrorangrepet i Wien, samtidig som det gjøres vurderinger rundt sikkerheten ved synagogen i Oslo.

– Synagogen i Oslo er et objekt som politiet allerede har god dialog med i hverdagen. Vi vurderer situasjonen fortløpende og har økt årvåkenheten opp mot sårbare objekter, sier operasjonsleder Line Skott til NTB.

Fredag skrev Politiets sikkerhetstjeneste at de vurderer at trusselen om terror fra ekstreme islamister i Norge er skjerpet fra siste vurdering i sommer.

Trusselnivået er fortsatt moderat, men ifølge PST er det skal lite som skal til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til sannsynlig.

– PST skjerpet vår vurdering av trusselbildet i Norge rett før helgen. Vår vurdering av terrortrusselen i Norge er ikke endret etter det som har skjedd i Wien i kveld, sier informasjonssjef Trond Hugubakken til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt

Julegrana latterliggjøres nok en gang

En ny norsk-britisk juletradisjon har oppstått i kjølvannet av den 75 år lange tradisjonen med å sende et norsk juletre til London: Treet latterliggjøres i sosiale medier.