Taliban bak nytt angrep på amerikanske soldater

Dagen etter at det ble kjent at Taliban har vært i fredsforhandlinger i Norge, hevder gruppa å stå bak et angrep på amerikanske NATO-soldater. Fire ble drept i angrepet.

Taliban

Qatars viseutenriksminister Ali bin Fahd al-Hajri (t.h.) og Talibans talsmann Mohammed Naim (i midten) under en felles pressekonferanse i forbindelse med åpningen av Talibans nye kontor i Doha tirsdag.

Foto: FAISAL AL-TIMIMI / Afp

Taliban tar på seg ansvaret for angrepet på flybasen Bagram i Afghanistan tirsdag, hvor fire amerikanske soldater ble drept.

Delegasjon i norge

Seks soldater ble også skadd i rakettangrepet som skjedde kun timer etter at Taliban offentliggjorde at de vil holde fredssamtaler med den afghanske regjeringen og USA. NRK meldte i går at en delegasjon fra Taliban har vært i Norge i forbindelse med forhandligene.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det norske Utenrikdsdepartementet har hatt en nøkkelrolle i prosessen, som hovedsaklig har foregått i Qatar. Taliban offentliggjorde også at de åpner et eget Doha-kontor, som et ledd i fredsforhandlingene.

Tirsdag var også dagen NATO formelt overlot ansvaret for landets sikkerhet til den afghanske regjeringen.

Flere angrep tirsdag

Onsdag tok Taliban på seg ansvaret for angrepet, hvor det ble skutt to raketter mot flybasen. Det bekrefter en talsmann for Taliban til nyhetsbyrået AFP.

Angrepet på Bagram var ikke det eneste dødelige angrepet i Afghanistan tirsdag. Tidligere på dagen mistet tre sivile afghanere livet i et selvmordsangrep i Kabul.

De afghanske sikkerhetsstyrkene består av 350.000 mann, og støttes av 100.000 utenlandske soldater som fortsatt er i landet. Det er likevel knyttet stor usikkerhet til om disse styrkene vil greie å håndtere sikkerhetssituasjonen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt