NRK Meny
Normal

Finsk lokalvalg med riksovertoner

26. oktober er det kommunevalg i Finland. Denne gangen kan kommunevalget komme til å ha større rikspolitiske toner enn vanlig, og dermed også større rikspolitisk interesse.

Riksdagen i Finland

Årets kommunevalg i Finland blir sett på som et barometer for regjeringens popularitet. Her markerer Riksdagen ett minutts stillhet etter skoleskytingen i Kauhajoki i september.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Det skyldes at problemene på finansmarkedet kan spille inn, og kanskje ikke minst reaksjonene etter den tragiske skyteepisoden på en skole i den lille byen Kauhajoki, bare et år etter en tilsvarende tragedie i Jokela.

Rikspolitisk barometer

Den sittende finske firepartiregjeringen har nå sittet i to år, halvparten ut i denne valgperioden.

Kommunevalget blir sett på også som et rikspolitisk barometer for regjeringens popularitet i befolkningen.

Finland har som Norge mer enn 400 kommuner. Men i motsetning til i Norge har det i Finland foregått en rekke kommunesammenslåinger siden forrige kommunevalg i 2004.

Historisk sett har valget av representanter til kommunestyrene som oftest vært dominert av Senterpartiet, som vanligvis står sterkt i distrikts-Finland.

Framgang for ytre høyre

Denne gangen er det spesielt interessant å se hvor stor oppslutning Sannfinnene får, et parti som gjerne omtales som populistisk på høyresiden.

Partiet ble etablert i 1995 og har overtatt den rollen som det tidligere Landsbygdpartiet under Veikko Vennamo hadde. Sannfinnene har hatt markert framgang på meningsmålingene.

Finland har i dag en regjering som består av fire partier: Senterpartiet, som har statsministeren, Samlingspartiet, det finske Høyre, Det svenske folkepartiet og De Grønne.

Etter det siste Riksdagsvalget i 2007 har de fire partiene samlet 115 av de 200 plassene i Riksdagen.

Finske statsborgere som bor i Norge kan forhåndsstemme fram til og med 18. Oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt