Pasientopplysningene til 30.000 mennesker ble utbyttet for hackeren som brøt seg inn i datasystemene til Vastamoo i 2018 og 2019.
Angrepet ble først offentlig kjent etter at selskapet informerte om det 21. oktober 2020.
Et par måneder i forveien hadde det tikket en e-post inn til selskapets ledelse med et krav om 40 bitcoin i løsepenger. Den gang tilsvarte det nesten fem millioner kroner.
Da kravet ble avvist, begynte angriperen å fremsette krav mot hver enkelt pasient.
Publisert på nettet
For å sette makt bak kravet, begynte hackeren også å publisere hundrevis av dokumenter med sensitive helseopplysninger på det mørke nettet. Enkelte av journalene tilhørte finske politikere og politifolk, ifølge Wired.
Blant dem som ble presset for penger, var parlamentarikeren Eeva-Johanna Eloranta. Hun fikk krav om å betale 500 euro i bitcoin etter at opplysninger om henne skal ha blitt spredt på nettet.
Informasjonen som ble lekket var blant annet pasientenes navn, adresse og personnummer. Men kanskje aller verst: Psykoterapeutenes notater fra behandlingen.
Daglig leder i Vastamoo trakk seg få dager etter skandalen ble kjent. Selskapet ble erklært konkurs i februar 2021.
Selskapet fikk kritikk av det finske datatilsynet for å ha hatt for svak sikkerhet og for å ikke ha varslet pasientene sine da de ble klar over angrepet.
Lang hackerkarriere
I oktober i fjor gikk finsk politi ut med navnet på den de mistenker for å stå bak dataangrepet og utpressingen.
Aleksanteri Julius Kivimäki ble etterlyst med navn og bilde gjennom Europol. Han ble pågrepet i Frankrike 3. februar i år. Lørdag ble han utlevert til Finland, ifølge Yle.
Ifølge hans forsvarer Peter Jaari sitter nå Kivimäki i varetekt i Vantaa-fengselet nær Helsinki.
– Vi håper å kunne avhøre ham så snart som mulig, sier etterforskningsleder Marko Leponen til den finske allmennkringkasteren.
Kivimäki har avvist at han har noe med Vastaamo-innbruddet å gjøre.
Han har en lang forhistorie med lignende kriminalitet og er dømt for datakriminalitet, svindel og hvitvasking. Han fikk sin første dom som 15-åring.
Kivimäki skal også ha medvirket i rundt 50.000 datainnbrudd sammen med en internasjonal hackergruppe. Angrepene skal blant annet ha vært rettet mot det amerikanske luftforsvaret, Sony og Microsoft.