Hopp til innhold

Finsk domstol: Samleie med tiåring er ikke voldtekt

Høyesterett i Finland har besluttet å ikke behandle en sak der en 22 år gammel mann ble frikjent for anklager om å ha voldtatt en ti år gammel jente. Det var ikke mulig å bevise at han hadde forgrepet seg på henne mot hennes vilje.

Mannen er i to rettsinstanser dømt til tre års fengsel for å ha utnyttet jenta grovt seksuelt, melder den finske kringkasteren YLE.

Aktoratet mente han burde vært dømt for grov voldtekt, men retten fant det ikke bevist at tiåringen hadde vært redd eller at hun hadde vært i det som kalles en hjelpeløs tilstand.

Jusprofessor: – Tilbake til 1700-1800-tallet

Jusprofessor Terttu Utriainen har i flere år jobbet for å få endret loven og mener beslutningen er absurd.

– Dette resonnementet bringer oss tilbake til 1700 eller 1800-tallet. Hun sier til YLE at loven burde være som i Sverige.

Der kan ikke barn under en viss alder gi noe samtykke i å ha sex.

Utriainen mener det alltid burde defineres som en voldtekt når et lite barn blir utsatt for et seksuelt overgrep.

Lignende saker i Frankrike

Også i Frankrike er et arbeid satt i gang for å få endret loven. En 28 år gammel mann gjennomførte et samleie med en 11 år gammel jente som ikke skal ha protestert.

Saken har vært utsatt flere ganger, skriver Le Monde. Sist i februar i år da retten ba aktoratet om at mannen skulle tiltales for voldtekt.

I november 2017 ble en 30 år gammel mann frikjent for voldtekt av en 11 år gammel jente. Dommen førte til at regjeringen satte i gang ett nytt lovprosjekt. Der foreslås det at barn under 15 år ikke kan si seg villige til å ha sex.