NRK Meny
Normal

Finner døde etter tsunamien i trær

Myndighetene i Indonesia sliter med å få frem nødhjelp til ofrene etter tsunamien som har tatt minst 408 liv. Dødstallet fortsetter å stige.

Ofre fra tsunamien i Mentawai

Ofre fra tsunamien på Mentawai går langs stranden.

Foto: BAY ISMOYO / Afp

Tre dager etter at tsunamien slo inn over land finner redningsarbeidere døde på stranden og i trær, melder nyhetsbyrået AFP.

Merapi-fjellet

Merapi-fjellet har utbrudd også fredag, men ekspertene tror det er bra at spenningene i fjellet løses ut.

Foto: Trisnadi / Ap

Samtidig har landets mest aktive vulkan begynt å spy ut aske, og det er usikkert når de over 50.000 menneskene som er evakuert fra området, kan flytte hjem. 34 personer er døde etter at vulkanen hadde et større utbrudd på tirsdag.

Mange ofre trukket ut i havet

Redningsarbeiderne tror at dødstallet etter tsunamien vil overstige 500 etter at bølgen traff øygruppen Mentawai vest for Sumatra. Mange av ofrene har trolig blitt trukket til havs av den kraftige havstrømmen eller ligger begravet under bygningsrester.

13.000 personer bor nå i midlertidige leire rundt om på øyene, etter at hjemmene deres ble knust av tsunamien som fulgte et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,7.

På øyen Java spyr Merapi-fjellet - oversatt: Ild-fjellet - ut røyk og lava, dagen etter en massebegravelse for mange av ofrene etter tirsdagens store utbrudd.

– Det begynte i dag tidlig, og ble etterfulgt av askeregn, forteller vulkanolog Heru Suparwoko til AFP.

Takket nei til utenlandsk nødhjelp

Indonesia sa opprinnelig nei takk til all utenlandsk nødhjelp, men i går opplyste australske myndigheter at Jakarta hadde akseptert hjelp for en million dollar. Også USA og flere asiatiske land har spurt om Indonesia ønsker hjelp.

Også EU og FN er klare til å hjelpe.

Dårlig vær har imidlertid gjort det vanskelig å frakte telt, medisin, mat og vann ut til tsunami-rammede Mentawai. Nødhjelpen fraktes fra havnen Padang, som selv i de beste forhold er mer enn en halv dagsreise unna.

Det er sendt ut soldater og krigsskip for å hjelpe til, men det er et stort behov for helikoptre for å nå de mest avsidesliggende områdene.

Varslet nådde aldri frem

Indonesia har sammen med utenlandske givere brukt mange millioner dollar på et tsunamivarslingssystem etter katastrofen i julen 2004, da 168.000 mennesker på Sumatra og de omkringliggende øyene mistet livet.

De overlevende etter mandagens tsunami forteller at det eneste varselet de fikk før bølgen slo inn, var lyden av selve bølgen på vei mot land. Mange kjente jordskjelvet før tsunamien, men varselet som ble sendt ut fra Jakarta nådde aldri frem til de som var i størst fare.

Den indonesiske øygruppen ligger i et område med stor jordskjelvaktivitet og mange vulkaner.

Video 343 døde etter tsunamien i Indonesia
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt