Finske småbyinnbyggere vil ha svar

En helt vanlig ungdom med hobbyer og venner - det sier politiet om 18-åringen som skjøt 10 mennesker og drepte to av dem i en finsk småby natt til lørdag. Hele byen er i sjokk.

Flagg på halv stang utenfor rådhuset i Hyvinge i Finland

Flagg på halv stang utenfor rådhuset i Hyvinge i Finland lørdag.

Foto: Jussi Nukari / NTB scanpix

Nå leter innbyggerne i Hyvinge etter svar på hvorfor og hvordan dette kunne skje.

Motivet bak forbrytelsen er høyst uklart, skriver avisen Hufvudstadsbladet søndag morgen. Den 18 år gamle skytteren har ifølge Reuters ikke har hatt ekstremistiske synspunkter. Han har heller ikke noe rulleblad.

En liten krangel i gjengen

Tidligere på fredagskvelden hadde han vært sammen med kamerater. Det oppsto ifølge politiet en liten krangel i gjengen, men ingen ting som kan forklare hendelsene senere på kvelden.

De to drepte, en gutt og ei jente, var også 18 år, og gikk på yrkesskolen i Hyvinge, som ligger 56 kilometer nord for Helsingfors og har 45.000 innbyggere. Men ofrene var helt tilfeldige, har drapsmannen sagt til politiet.

Litt før klokka 2 natt til lørdag klatret han opp på et butikktak ved en sentrumsgate, iført kamuflasjeklær og med en jaktrifle og et salonggevær. Der begynte han å skyte mot folk utenfor to utesteder.

Han skal ha skutt rundt 20 skudd.

La ut melding på Facebook

Etter skytingen la han igjen riflen på taket og flyktet. En eller gang i løpet av kvelden eller natten la mannen ut kommentaren «Det var moro, kamerater» på Facebook, skriver nyhetsbyrået FNB.

Etter tips fra publikum lyktes politiet å finne ham lørdag morgen. Han hadde gjemt seg i terrenget noen kilometer utenfor tettstedet, og var alene.

Da politiet arresterte ham utenfor byen, hadde han flere skytevåpen - det ene ble funnet i terrenget i nærheten. Han har ikke tillatelse til noen av dem, og han skal ha tatt dem fra en bekjent.

Etterforskingslederen Mika Ihaksinen sier at drapsmannen ikke har oppgitt noe motiv for ugjerningen.

- Det er ikke noe som tyder på at noen av ofrene skal ha vært spesielt utvalgt, sier Ihaksinen.

- Men Hyvinge er ingen stor by, så hvis han har bodd her i hele sitt liv, er det mulig han kan ha kjent noen av ofrene, sier han.

President tror angst ligger bak

Fortsatt svever en 23 år gammel politikvinne mellom liv og død. Hun ble skutt på vei ut av bilen sin da hun kom til åstedet. De døde og de sårede er alle unge mennesker.

- Noe er ødelagt i samfunnet vårt, sa Finlands president Sauli Niinisto om nattens skyting og med tidligere skyteepisoder i minnet.

Han tror at skytetragedier som denne kan skyldes at livet for noen oppleves som altfor fullt av angst.

I september 2008 skjøt og drepte en elev 10 medelever på en skole i Kauhajoki sørvest i Finland, før han tok livet sitt. I november 2007 drepte en 18-åring sju klassekamerater og skolens rektor i Jokela, ikke langt fra Hyvinkaa. Også han tok sitt eget liv.

Kulehull i vinduet i en av restaurantene

Kulehull i vinduet i restauranten Level 5 i sentrumsgata i Hyvinge.

Foto: Jussi Nukari / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt