«Uregelmessig hendelse» på finsk atomkraftverk

Det har vært en «uregelmessig hendelse» på atomkraftverket i Olkiluoto, vest i Finland. Direktøren for Den finske strålesikkerhetssentralen sier ubetydelige mengder radioaktivitet skal ha sluppet ut fra anlegget.

Olkiluoto kraftverk i Finland

«UVANLIG HENDELSE»: Atomkraftverket i Olkiluoto er det største i Finland.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Det var eieren av atomkraftverket i Olkiluoto, Industriens kraft (TVO) som selv i en pressemelding opplyste at det hadde vært en «uregelmessig hendelse» i den andre reaktoren på kraftverket.

Situasjonen ble betegnes som eksepsjonell og alvorlig, men skal nå være under kontroll.

Ifølge bedriften oppdaget det automatiske sikkerhetssystemet at noe var galt klokken 12.22, finsk tid. Dette førte til at den ene av to reaktorer ved kraftverket automatisk ble stengt.

Ifølge TVO skal det ikke ha vært fare for de ansatte på kraftverket. Den finske allmennkringkasteren Yle skriver at Den finske strålesikkerhetssentralen (STUK) opplyser at ingen radioaktivetet skal ha sluppet ut fra anlegget.

Avisa Helsingin Sanomat skriver imidlertid at STUKs direktør Petteri Tiippana opplyser at «noe» radioaktivitet skal ha sluppet ut i miljøet rundt anlegget. Han beskriver det imidlertid som «ubetydelige mengder», ifølge avisa.

STUK opplyser at det i en periode ble målt høyere radiaoktive nivåer inne på anlegget.

Befolkningen i området trenger ikke spise jodtabletter eller foreta seg noe annet, ifølge STUK.

– Dette er en eksepsjonell situasjon. Men anleggets sikkerhetssystemer fungerte som de skulle, og ingen radioaktivitet har gått i miljøet, sier Tomi Routamo, visedirektør i STUK.

– Ikke veldig engstelige

Astrid Liland er beredskapssjef i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Hun sier til NRK at hun er glad for at Finland var tidlig ute med å varsle om hendelsen.

Norge og Finland er med i en nordisk varslingsavtale, som innebærer at alle uhell på reaktorer og reaktordrevne fartøy skal varsles.

Astrid Liland i seksjon beredskap DSA

Astrid Liland er beredskapssjef i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Liland sier Norge har fått varsel direkte fra STUK, og fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og EUs overvåkingsorgan for kjernekraft (ECURIE). Både IAEA og ECURIE har nedjustert alvorlighetsgraden.

– Vi er ikke veldig engstelige nå, situasjonen er under kontroll. Det er ikke indikasjon på brenselsfeil og den forhøyede radioaktiviteten er sunket igjen, sier Liland.

Hun legger til at DSA ikke har fått noen informasjon om at det skal ha kommet radioaktive utslipp fra anlegget.

Hendelsen skal granskes

Sjefen for den finske strålevernet Petteri Tiippana sier til avisen Helsingin Sanomat at det dreier seg om en svært uvanlig hendelse, men at situasjonen for øyeblikket er stabil. Det skal være målt økt radioaktivitet inne i reaktoren, og altså noe utenfor.

Tiippana sier til avisen at det som har skjedd kommer til å bli gransket. Han legger til at det så langt ikke er noen fare hverken for de ansatte eller innbyggerne i nærheten.

Ifølge finsk radio og TV YLE mener det finske strålevernet at det dreier seg om det de vil definere som en alvorlig hendelse.

Kraftverket ligger ca. 25 kilometer fra byen Rauma i kommunen Eurajoki.

– Ikke skade på brenselet

Ifølge en talsmann for operatørselskapet TVO gikk et filter tett eller ble ødelagt. Dette førte til forhøyet radioaktivitet i et av damprørene, noe som førte til at sikkerhetssystemene slo inn.

Denne radioaktiviteten kan ha kommet fra reaktorkjernen, forklarer Liland.

– De har tatt prøver av vannet i kjølekretsen, ut fra de analysene kan en ikke se at det har vært noen skade på brenselet. Det kunne ha være farlig, både for miljøet på anlegget og for miljøet rundt, sier hun.

– Vi gjør ikke noe nå, med mindre vi får en melding om utvikling til det verre, sier Liland.

Finnene satser på atomkraft

Arbeidet med å bygge en ny reaktoren ved kraftverket i Olkiluoto har pågått i mer enn 10 år, men tekniske problemer har gjort at denne ikke er kommet i drift.

I tillegg er det i fjellet under atomkraftverket sprengt ut lager for radioaktivt avfall.

Finland har i dag to atomkraftverk med fire reaktorer i drift. To i Olkiluoto og to i Lovisa øst for hovedstaden Helsingfors. I tillegg skal det etter planen bygges et tredje atomkraftverk nord for nye Oulu lengst inne i Bottniska viken.

SISTE NYTT

Siste nytt