Finland nekter russiske topp-politikere innreise

Finland gir ikke innreisetilstand til seks russiske politikere i forbindelse med et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSCE. OSCE skal i helgen markere at det er 40 år siden organisasjonen ble dannet.

Russlands visestatsminister Sergej Narysjkin

Finske myndigheter nekter seks russiske politikere innreise til Finland. presidenten i nasjonalforsamlingen Dumaen Sergej Narysjkin er en av dem.

Foto: Arild D. Moe / NRK

OSCEs parlamentarikerforsamling i den finske hovedstaden Helsingfors nå til helgen er omfattet med stor interesse i alle de 57 medlemslandene, ikke minst på grunn av den spente situasjonen som nå er i Europa på grunn av konflikten i Ukraina.

Møtet er også en markering av at det er 40 år siden det første møtet i det som den gang ble hetende Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa KSSE.

Russland har sagt at de ønsker å sende en delegasjon under ledelse av presidenten i nasjonalforsamlingen Dumaen Sergej Narysjkin.

Russere på sanksjonsliste

Men både Narysjkin og fem andre av de russiske politikerne står på listen som EU har laget over russiske politikere som nektes innreise til unionen fordi de støtte annekteringen av den ukrainske Krimhalvøyen i fjor.

Det er åpninger for unntak i denne sanksjonslisten, og det har også vært spekulert i om møtet i Finland kunne åpne for forhandlinger for å komme nærmere en løsning på konflikten i Ukraina.

Narysjkin og den russiske delegasjonen står selv bak et forslag som går mot at sanksjoner skal hindre politikere å delta i denne type viktige internasjonale møter.

Finland sier nei

Men etter nøye vurdering så sende det finske utenriksdepartementet i tirsdag kveld ut en twittermelding der det heter at de seks russiske politikerne på sanksjonslisten ikke får innreisetillatelse for å delta på OSCE-møtet.

Det heter samtidig at Russland står fritt til å sende andre politikere til Helsingfors. Så langt er det ikke kommet noen reaksjoner fra russisk hold på det finske vedtaket om innreisenekt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt