Hopp til innhold

Finland bekrefter at de fremdeles ønsker å søke Nato-medlemskap med Sverige

Finlands utenriksminister tror fortsatt det er mulig å søke Nato-medlemskap sammen med Sverige. I morges sa han at Finland må vurdere situasjonen hvis det viser seg at Sveriges søknad vil stå fast i lang tid.

Pekka Haavisto, Finlands utenriksminister

Pekka Haavisto, Finlands utenriksminister.

Foto: JOHN THYS / AFP

– Vi ser at en felles vei inn i Nato fortsatt er mulig for Finland og Sverige og at vi nå må gjøre alt vi kan for å få det til.

Det sier nå den finske utenriksministeren, Pekka Haavisto, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Utenriksministeren sier også at han har snakket med Sverige og at de er enige om å søke Nato-medlemskap sammen. Han legger til at «optimismen» stammer fra tidligere samtaler med Tyrkia.

Tirsdag morgen sa han at Finland må vurdere situasjonen hvis det drøyer med Sveriges søknad. Han kom med uttalelsen i morgensendingen til den finske rikskringkastingen Yle.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at Sverige ikke kan regne med tyrkisk støtte til en Nato-søknad etter koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag.

– Disse demonstrantene leker med sikkerheten til Finland og Sverige, sier Finlands utenriksminister.

Haavisto legger til at det fortsatt er ønskelig at både Sverige og Finland blir med i Nato samtidig av hensyn til sikkerheten i begge land.

Tyrkia provosert av Sverige

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Koranbrenningen på lørdag har skapt nye problemer for Sveriges Nato-søknad:

– De som tillater slik blasfemi foran vår ambassade kan ikke lenger forvente seg å få vår støtte til Nato-medlemskap, sa Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan etter et regjeringsmøte i Istanbul mandag kveld.

Ifølge Haavisto er demonstrantenes mål å provosere Tyrkia og påvirke meningene til innbyggere og politikere. Folk i Tyrkia er «sjokkerte og irriterte» over protestene, og de utsetter Tyrkias vilje til å forhandle.

Erdogan aksepterer ikke at demonstrasjonen er en del av svensk ytringsfrihet.

– Om dere er så opptatt av disse rettighetene, så er det først og fremst Tyrkia eller muslimenes tro dere skal vise respekt for. Om dere ikke viser den respekten, så kan dere dessverre ikke vente noen støtte fra oss i Nato-spørsmålet, fortsatte Erdogan.

Utenfor det svenske konsulatet i Istanbul satte sinte demonstranter fyr på et svensk flagg.

Lørdag kveld ble det satt fyr på et svensk flagg utenfor det svenske konsulatet i Istanbul.

Lørdag kveld ble det satt fyr på et svensk flagg utenfor det svenske konsulatet i Istanbul.

Nye samtaler

Ifølge Haavisto vil Finlands og Sveriges Nato-reise bli utsatt i hvert fall fram til det tyrkiske valget, altså til midten av mai.

Han sier også at Finland, Sverige og Tyrkia forsøker å bli enige om et nytt felles møte tidlig på våren for å vurdere situasjonen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier til NRK at Finland og Sverige allerede er tett integrert i Natos politiske konsultasjoner og militære aktiviteter.

– Jeg ser frem til deres fulle tiltredelse i Nato, noe som er i alles interesse, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til NRK at Norge bidrar med betydelig konkret støtte til både Finland og Sverige på deres vei inn i Nato.

– Vi støtter fullt ut finsk og svensk medlemskap i Nato. Finland og Sverige har levert i henhold til den trilaterale avtalen med Tyrkia, og det er nå på tide at Tyrkia ratifiserer medlemskapet, sier hun.

Sverige svarer Finland

Etter utspillet tirsdag morgen uttalte Sveriges utenriksminister Tobias Billström (Moderaterna) i en skriftlig kommentar til Svenska Yle at Sverige har vært i kontakt med Finland:

– Vi er i kontakt med Finland for å finne ut hva de egentlig mener. Sverige respekterer avtalen mellom Sverige, Finland og Tyrkia om vårt Nato-medlemskap. Det har vi gjort så langt og det kommer vi til å fortsette med, skriver Billström.

SISTE NYTT

Siste nytt