NRK Meny
Normal

Finansmannens nye liv i masaienes rike

MASAI MARA (NRK): Han gjorde de rike rikere på Aker Brygge. Nå brenner gründeren Svein Wilhelmsen for å redde dyrene i Afrika.

Denne nordmannen solgte seg ut av pengemaskinen Industri Finans på Aker brygge. Nå har han startet et nytt liv på savannen i Kenya. Han arbeider med å hindre at bestandene av elefanter, neshorn og løver går ned. 
Eventyret startet med en gammel masai-høvding.

Masai i Masai Mara
Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Den gamle masaihøvdingen kom med spydet i neven og sorg i sinnet. Han ba om plass ved bålet og satte seg ned ved siden av Svein Wilhelmsen.

Så fortalte han sin historie. Nordmannen lyttet.

– Høvdingens historie forandret livet mitt der og da, sier Wilhelmsen.

En ung masai legger på nok en tørr gren. Bålet flammer opp. Vi er ikke langt fra stedet der masaihøvdingen fikk den norske finansmannen inn på et nytt spor, for 18 år siden.

– Den natten bestemte jeg meg for å bryte over tvert, sier Wilhelmsen.

Svein Wilhelmsen i Masai Mara

Wilhelmsen, akasietreet og solnedgang over savannen.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Forandringen

Svein Wilhelmsen

Kvinner ser likheten med Robert Redford.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Finanseliten på Aker Brygge fikk klare seg uten gründerens hjelp. Oslomannen solgte seg ut av pengemaskinen Industrifinans, for rundt 50 millioner nittitalls kroner.

Investeringsselskapet han hadde bygget opp, var en suksess. Men etter natten med masaihøvdingen, ville oslomannen bruke tiden på noe viktigere enn å gjøre de rike rikere. Han ville være med på å redde dyrenes konge.

Nå sitter han ved bålet i lotusstilling, på harde heller. Det ser ikke godt ut.

– Jo da, dette er min måte å slappe av på, yoga og meditasjon, sier Wilhelmsen.

Indiske eventyr

Så har han da også meditert med Dalai Lama, flere ganger. De to samarbeidet om et fredshus i Dharamsala i Nord-India, der fredsprisvinneren og tibetanernes leder bor.

– Det var jeg som spurte om å få meditere med ham. Men da jeg satt ved mesterens føtter, ble jeg veldig opptatt av å meditere riktig. Sånn skal man selvsagt ikke være opptatt av, men han er nå engang tibetanernes gudekonge, sier Wilhelmsen.

Et annet indisk eventyr fikk Wilhelmsen med seg da en ung maharaja ville bygge opp igjen familiens gamle fort i Rajasthan, men manglet penger.

Lånet han fikk gjorde fortet til en favoritt blant rike og berømte nordmenn.

Svein Wilhelmsen og masaiene

Nabaal lærer Wilhelmsen å takle løver.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Fra Svalbard til Kenya

– Vi prøver hele tiden å spre forståelsen om det nære samspillet mellom mennesker og natur, sier Wilhelmsen.

Det gjør han gjennom Basecamp Explorer, et firma som blant annet knytter isødet på Svalbard til savannen i Kenya.

– Det henger jo sammen. Masaikrigere vi har tatt med opp til skuta vi har latt fryse fast i isen, og bruker som hotell, sier at livet der oppe ligner på livet her nede. Det er noe med å leve i ytterkanten av der det er mulig.

Et annet Wilhelmsen-prosjekt var å restaurere en tre hundre år gammel bondegård i Pyreneene, for å gjøre det om til et boutiquehotell. Der forsvant en del oppsparte midler.

– Hybris, sier Wilhelmsen. Vi har litt av det, alle vi som liker å starte noe vi brenner for, og som vi vil at andre skal få oppleve.

Gnuer i Masai Mara

Løvenes favorittmat, gnuene, trenger gress.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Mektige Mara

Men det var her i utkanten av Masai Mara det startet. For at villdyrene skulle overleve, måtte kvegdriften begrenses. Kuene spiste opp gresset gnuer og sebraer skulle ha for å bli saftig løvemat.

Masaienes tradisjonelle liv måtte forandres. Forandringen var i full gang allerede, ifølge Wilhelmsen. Moderne masaiungdom har andre mål i livet enn å skaffe seg flest mulig kuer.

– Det den gamle maisaihøvdingen sa, var at alt gikk i stykker rundt ham. Naturen ble ødelagt, villdyrene forsvant, ungdommen forsvant. Flere av dem gjorde dumme valg og flyttet til storbyene. Høvdingen sa at vi måtte gjøre noe, sammen, forteller Wilhelmsen.

Høvdingens brennende ønske var at skadene på masaienes gamle kultur måtte begrenses. Da måtte ungdommen bli værende, jobber skapes.

Wilhelmsen var i begynnelsen av 40-årene og var selv klar for forandring. I stedet for et fallskjermhopp eller innkjøp av stor motorsykkel, så dro han tilbake til savannen mellom Kenya og Tanzania. Der innledet han et forpliktende samarbeid med masaiene.

Løve i Masai Mara

Dyrenes konge må reddes. Det haster!

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Dyrene i Afrika

– Den største konsentrasjonen av store landdyr er her i økosystemet Masai Mara-Serengeti. Vi sitter midt i verdens største samling av løver, leoparder og geparder, sier Wilhelmsen.

Han og høvdingens menn fikk i gang forhandlinger med de 500 maisaifamiliene som eier jorda i utkanten av nasjonalparken. De ble enige om en pris for leie av området, og om hvor mange kuer og geiter som fremdeles skulle få beite med gasellene.

Masaiene, Wilhelmsen og en håndfull andre med turistinteresser i området, gikk sammen om å bygge skoler og helsestasjoner. Unge masaier fikk arbeid på campene. Nesten alle som jobber for Wilhelmsen i Kenya er masaier. En guideskole ble startet for 10 år siden. 200 unge er uteksaminert. Nesten alle har jobb.

Et smykkeverksted ble startet. Det gir 120 kvinner en kjærkommen inntekt.

– Vi må tenke helhetlig om dette skal gå bra. Masaiene har lite fra før. De skal ikke tape på å la villdyrene overta savannen. Men hvis dette skal bra, må vi drive etter sunne forretningsprinsipper, sier Wilhelmsen.

Tre masaier i Kenya

Maitai, Kool og Karkar.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Driver butikk

Finansgründeren har byttet ut blazeren med safariskjorta, men står fast på at business og kommers er en vinneroppskrift.

– Jeg skal ikke tjene et rødt øre på dette vi driver med i Kenya. Penger er ingen motivasjon, men vi må drive god butikk. Det er masaienes innsats og bærekraftig turisme som skal bli villdyrenes redning, sier Wilhelmsen.

Han mener tankegodset fra Industrifinans kommer til god nytte i Masai Mara. Uten overskuddet fra de tre turiststedene han driver en strutsespurt fra nasjonalparken, så forsvinner pengene til å betale masaifamiliene den årlige leien.

Sosiale prosjekter som helseklinikk og skoler, trenger flere inntektskilder. Da er kontaktnettet fra tiden på Aker Brygge godt å ha.

– Mange av mine gamle kunder er med og støtter oss. Penge-Norge er full av filantroper, hevder Wilhelmsen.

Utsikt fra Eagle View

Lodgene har rom med utsikt.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Robert Redford og økoturisme

NRK møtte Svein Wilhelmsen i Masai Mara

NRK møtte Svein Wilhelmsen et gasellesprang fra Masai Mara.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

En kvinnelig turist ser på 61-åringens gutteaktige sveis og hvisker: «Han er bare så lik Robert Redford i Out Of Africa». Hun løfter på stetten og synes Wilhelmsen blir mer og mer lik Denys Finch Hatton, Karen Blixens elsker.

Nordmannen forteller gjerne om sammenhengen mellom bevaringen av ville dyr og masaienes innsats, til turistene her på Basecamp, på Wilderness og Eagle View.

De tre stedene han driver er vinnere på Trip Adviser og representerer det ypperste av økoturisme i verden, ifølge FN. Standarden er høy utslippene lave. Vaskevann og menneskemøkk får tørr savanne til å blomstre.

– Vi har plantet over 70 000 trær. Der borte er Obama Forest, sier Wilhelmsen og peker.

Selv var han ikke til stede da den senere presidentfamilien bodde på Basecamp.

– Det var masaiene, og ikke meg Obama skulle bli kjent med, sier Wilhelmsen.

Imageproblem

Publisiteten rundt miljøpriser og Obama-besøket har kommet godt med. Det er harde tider for turismen i Kenya.

– Kenya har et imageproblem. Europeiske kunder er redde for terrorister, men vi er 1000 km fra nærmeste sted som har vært rammet, sier Wilhelmsen og reiser seg opp.

– Hysj! Hørte du det? Elefanter! Rett her borte! De var ikke her før. Det viser at det nytter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt