Grekerne har ikke lenger råd til bestikkelser

Den økonomiske krisa i Hellas gjør at grekerne ikke lenger har råd til store bestikkelser.

Nyvalg i Hellas

Korrupsjon har prega det greske systemet lenge, og har gjort det vanskelig for greske myndigheter å gjennomføre økonomiske reformer som er nødvendige for å få landet på beina igjen.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Grekerne er så hard ramma av finanskrisa at de ikke lenger har råd til å ta i bruk såkalte fakelakier, det vil si små konvolutter med penger, som ofte brukes til å bestikke offentlige ansatte i Hellas. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Svart økonomi, korrupsjon og store skatteunndragelser har prega det greske systemet lenge. Ifølge CNBC er det estimert at grekerne brukte 2,4 millarder euro på bestikkelser i fjor.

For to år siden ble Hellas hardt ramma av finanskrisa, noe som førte til rekordhøy arbeidsledighet, store lønnskutt og tom statskasse. Landet er i dag helt avhengig av økonomisk hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Bremser korrupsjonen

Korrupsjonen har gjort det vanskelig for greske myndigheter å gjennomføre økonomiske reformer som er nødvendige for å få landet på beina igjen. Nå viser det seg imidlertid at finanskrisa fører til mindre bestikkelser, ikke målt i antall, men i euro.

– Selv om krisa ikke har redusert mengden korrupsjon, så har den bidratt til å redusere prisen for korrupsjon. Siden krisa blir verre og verre, har ikke grekerne lenger råd til å betale de dyre bestikkelsessummene, sier Leandros Rakintzis, som jobber med å oppklare feil i offentlig sektor, til Reuters.

– Det er ikke lenger alvorlige korrusjonsforsøk da det ikke finnes penger til å betale dem.

– Lang og smertefull kamp

Ifølge Rakintzis er det helsesektoren og skattevesenet som topper korrupsjonslista i 2011. Av 1403 korrupsjonssaker, ble kun 393 rettsforfulgt. De verste synderne viste seg å være tjenestemenn, som jobba i skattevesenet, samt høytstående embedsmenn med mange års arbeidserfaring.

Og selv om korrupsjonen er på vei ned, er kampen langt fra over.

– Kampen er ikke lett, men lang, vanskelig og smertefull. Den krever konsistent politisk vilje fordi den innebærer mange fasetter, sier Rakintzis til Reuters.

Den økonimiske situasjonen i Hellas blir samtidig stadig verre. I går uttalte landets visefinansminister at Hellas kan gå tom for kontanter mens de venter på neste hjelpeutbetaling fra sine europeiske partnere og IMF.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt