Hopp til innhold

Grekerne har ikke lenger råd til bestikkelser

Den økonomiske krisa i Hellas gjør at grekerne ikke lenger har råd til store bestikkelser.

Nyvalg i Hellas

Korrupsjon har prega det greske systemet lenge, og har gjort det vanskelig for greske myndigheter å gjennomføre økonomiske reformer som er nødvendige for å få landet på beina igjen.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Grekerne er så hard ramma av finanskrisa at de ikke lenger har råd til å ta i bruk såkalte fakelakier, det vil si små konvolutter med penger, som ofte brukes til å bestikke offentlige ansatte i Hellas. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Svart økonomi, korrupsjon og store skatteunndragelser har prega det greske systemet lenge. Ifølge CNBC er det estimert at grekerne brukte 2,4 millarder euro på bestikkelser i fjor.

For to år siden ble Hellas hardt ramma av finanskrisa, noe som førte til rekordhøy arbeidsledighet, store lønnskutt og tom statskasse. Landet er i dag helt avhengig av økonomisk hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Bremser korrupsjonen

Korrupsjonen har gjort det vanskelig for greske myndigheter å gjennomføre økonomiske reformer som er nødvendige for å få landet på beina igjen. Nå viser det seg imidlertid at finanskrisa fører til mindre bestikkelser, ikke målt i antall, men i euro.

– Selv om krisa ikke har redusert mengden korrupsjon, så har den bidratt til å redusere prisen for korrupsjon. Siden krisa blir verre og verre, har ikke grekerne lenger råd til å betale de dyre bestikkelsessummene, sier Leandros Rakintzis, som jobber med å oppklare feil i offentlig sektor, til Reuters.

– Det er ikke lenger alvorlige korrusjonsforsøk da det ikke finnes penger til å betale dem.

– Lang og smertefull kamp

Ifølge Rakintzis er det helsesektoren og skattevesenet som topper korrupsjonslista i 2011. Av 1403 korrupsjonssaker, ble kun 393 rettsforfulgt. De verste synderne viste seg å være tjenestemenn, som jobba i skattevesenet, samt høytstående embedsmenn med mange års arbeidserfaring.

Og selv om korrupsjonen er på vei ned, er kampen langt fra over.

– Kampen er ikke lett, men lang, vanskelig og smertefull. Den krever konsistent politisk vilje fordi den innebærer mange fasetter, sier Rakintzis til Reuters.

Den økonimiske situasjonen i Hellas blir samtidig stadig verre. I går uttalte landets visefinansminister at Hellas kan gå tom for kontanter mens de venter på neste hjelpeutbetaling fra sine europeiske partnere og IMF.

SISTE NYTT

Siste nytt