NRK Meny
Normal

Også advokatene overvåket i britisk avisskandale

Advokatene som representerer ofrene i avlyttingssaken mot avisen News of The World skal selv ha blitt ofre for overvåking.

Mark Lewis

Advokatene Mark Lewis og Charlotte Harris skal selv ha fått oppleve News of The World sine metoder da de representerte ofre for avisovervåkingsskandalen i England.

Foto: CARL COURT / Afp

Som en form for bisarr ironi skal advokatene Mark Lewis og Charlotte Harris selv ha blitt videoovervåket mens de forberedte saken mot den nå nedlagte skandaleavisen, skriver avisen The Guardian.

Tidligere i år ble det kjent at News of The World skal ha tatt i bruk ulovlig overvåking for å få sine historier. De avlyttet kjendiser, kongelige, pårørende etter London-bombene i 2005, samt meldinger på telefonen til en 13 år gammel jente som forsvant i 2002.

Avsløringene i avlyttingsskandalen utløste massiv fordømmelse av avisa News of the World og mediekonsernet News Corporation, som eies av Rupert Murdoch.

Avisa ble raskt lagt ned, og det forhandles nå om store erstatningssummer til alle de rammede av overvåkningen. Antall ofre for hackingen er vanskelig å anslå, men skal være oppe i 5800 personer.

– Venner og koller også overvåket

De to advokatene Lewis og Harris skal ha blitt videofilmet av en privatetterforsker på oppdrag av News of The World. Formålet skal ha vært å finne snusk i privatlivene deres. Også venner og kolleger skal ha blitt overvåket, skriver The Guardian, som var den første til å avsløre konkurrentens usunne metoder.

Advokatene representerer flere klienter i overvåkningsskandalen, og førte saken for de to første ofrene som anklaget News of The World for telefonavlytting. Lewis representerer også familien til den 13 år gamle jenta som forsvant.

Ingen av advokatene har selv villet kommentere saken overfor The Guardian, men ifølge venner skal de være rasende over det de anser for å være forsøk på utpressing. De vurderer nå å føye seg inn i rekken av folk som går til sak mot avisen.

– Ikke klarert

En talsperson hos mediegiganten News International (som ga ut New of The World), sier at deres egne undersøkelser viser at de to advokatene skal ha blitt overvåket.

– Slik overvåking er ikke ulovlig, men det var åpenbart svært upassende, omstendighetene tatt i betraktning, heter det i uttalelsen, hvor det også kommer fram at overvåkningen ikke var klarert hos toppledelsen.

The Guardian skriver at privatetterforskeren skal ha jobbet for News of The World siden 2003, og skal ha filmet og overvåket flere hundre ofre, deriblant ministere og medlemmer av kongehuset.

James Murdoch, som er toppsjef i det britiske avisforlaget News International, som ga ut avisen, skal torsdag på nytt møte kulturkomiteen i Parlamentet, og det ventes at han vil måtte svare på de siste avsløringene i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt